Први српски космонаут у свемиру за 25 година?!

Прва приватна Руска школа у Београду ће пронаћи кандидата за првог Србина у космосу

0

Прва жена космонаут, Рускиња Валентина Терјешкова и бајкери блиски шефу руске државе Ноћни Вукови могли би се заједно наћи у Београду 1. септембра, како би присуствовали почетку рада прве приватне руске школе, међу чијим будућим ученицима можда буде и први српски космонаут.

Да није реч о шали, потврђује менаџер Прве међународне руске школе „Валентина Терјешкова” у Београду Бошко Козарски.

„Циљ нам је да уз помоћ Руске свемирске агенције међу нашим будућим ученицима пронађемо кандидата за Војну гимназију у Русији, који би, за неких 25 година, можда постао први српски космонаут”, каже Козарски.

Он истиче да је ово прва приватна руска школа ван територије Руске Федерације, јер Русија ван својих граница има школе искључиво при дипломатским представништвима, каква постоји и у Београду већ више деценија.

„Ова школа нуди програм образовања од првог до једанаестог разреда, где је период од првог до деветог разреда попут наше основне школе, док су десети и једанаести разред попут наше средње школе. Након једанаесте године ученици ове школе могу наставити школовање и у Србији и у Русији на основу међудржавног споразума између ове две земље”, каже Козарски.

Захваљујући сарадњи са Руском амбасадом, Руским домом, Московским државним педагошким универзитетом и многим другим еминентним руским институцијама ученицима ове школе отворена су, каже Козарски, врата бројних руских универзитета за, које већ сада постоје обезбеђене стипендије.

Козарски истиче да је у овом тренутку интересовање за упис у школу веће од капацитета и да је зато пријемна процедура прилично строга.

Крајњи циљ је, наводи, стварање елитне генерације ученика, који ће након 11 разреда заузети важна места на руским и српским универзитетима.

„У септембру уписујемо два одељења првог и једно одељење другог разреда, сваки разред прима 20 ученика, а наставни програм је традиционално руски, што значи на пример слављење празника попут Дана словенске писмености Ћирилија и Методија, а не слављење Ноћи вештица”, каже Козарски.

Настава креће 1. септембра, када, како каже, очекују долазак Валентине Терјешкове и Ноћних вукова.

Основни услов за упис је знање руског језика на нивоу првог разреда, како би деца могла од старта да прате наставу, други услов је психолошки тест личности, који ће помоћи да се у одељењу формира тим који ће функционисати свих 11 година”, објашњава Козарски.

Директорка школе Елена Елнатанова истиче да је ово прва школа ван Русије која је добила све неопходне папире потребне за обрзовање деце по руском образовном систему.

„У складу са руским образовним законом први разред уписују деца узраста од шест и по до осам година, а школа реализује наставни програм под називом ‘Школа Русије’, који представља најефикаснију комбинацију традиционалног руског образовања и иновација”, каже Елнатанова.

Она истиче да је цео наставни кадар састављен од професионалаца, који имају дипломе руских универзитета и којима је руски матерњи језик, као и да ће поред наставног особља у школи радити и педагог, психолог и медицинска сестра. 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*