Први телефонски разговор Путина и Трампа – 28. јануара

0

ПРВИ телефонски разговор Доналда Трампа и Владимира Путина планиран је за 28. јануар.

        Портпарол Кремља, Дмитриј Песков, тим поводом је изјавио: „Могу да потврдим да је довор постигнут“.

        Претходно се у америчким медијима појавила тврдња да је „телефонски Рубикон“ већ договорен и да ће бити пређен управо 28. јануара.

        Сам Трамп је телекомпанији Fox News рекао:

         „Он (Путин) ми је телефонирао чим је било објављено да сам победио на председничким изборима. Још нисмо разговарали, али ћемо – колико видим – убрзо“.

        У истом интервјуу је подвукао да ће побољшање међудржавних односа бити од користи за обе земље. Још је нагласио:

Доналд Трамп

        „Не познајем Путина, али сам уверен да ће наши добри односи са Русијом бити одлична ствар. То ће бити добро и за нас и за Русију. Заједно ћемо истерати душу из Исламске државе“.

        Трампова саветница – Келијен Конвеј – открила је да се у Вашингтону разматра могућност укидања санкција које је администрација Барака Обаме уводила против Русије.

        „То је у фази разматрања“, рекла је Конвеј, одговарајући на питање „да ли ће се укидање санкција одмах наћи на (преговарачком) столу?“

        Поводом њених речи о санкцијама, Песков је рекао: „О томе ништа не знам“.

         А Трамп је – после разговора са британском премијерком Терезом Меј – о тој могућности рекао:

         „Засад је рано да се говори о укидању санкција. Било би идеално да имамо прелепе односе са свим земљама, али није сигурно да ће тако и бити. На жалост, можда их нећемо имати са многим земљама.“

         Одмах у наставку је додао:

         „Ја подржавам успостављање одличних односа са Русијом и Кином и свим другим земљама. Али, још не знам какве ћемо односе имати са Русијом – добре, лоше или никакве. То ће зависити и од мојих будућих односа са руским лидером Владимиром Путином“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*