Псаки: Путин је Трампу у Хамбургу поставио замку у коју се он ухватио

0

ЕВО КАКО СУ КЛИНТОНОИДИ ВИДЕЛИ И ОЦЕНИЛИ ПРВИ СУСРЕТ АМЕРИЧКОГ И РУСКОГ ЛИДЕРА

Руси умеју да мајсторски манипулишу јавним мњењем. Осим тога, министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је вешт манипулатор који одлично зна како се треба држати пред камерама и како очарати међународни аудиторијум. Могуће је да Путин и нема тако изражен дипломатски таленат као Лавров, али и он добро влада вештином да себе наметне, а и вештином постављања замки
Водеће америчке обавештајне агенције, републиканци и демократи у Конгресу САД, као и многи чланови Трампове администрације, уверени су да се Русија мешала у прошлогодишње председничке изборе у САД. Међутим, голо вербално уверавање председника Путина показало се довољним да све то буде оповргнуто
Оваква попуштања дају Русији шансу да настави да се меша у деловање механизама америчке демократије, да провоцира збрку и пометеност унутар нашег система. А за то постоји маса могућности. У новембру ове године биће одржани избори гувернера двеју држава САД, а још 36 држава током 2018-те. Догодине ће се бирати и 34 сенатора и сви чланови Представничког дома
Трамп је прихватио Путинова уверавања и наставио да се осмехује камерама. Руси располажу фотографијама које ову чињеницу доказују и – они ће их брзо проширити по целом свету РУСИ су у Хамбургу предриблали председника САД. То је било потпуно предвидљиво. А он је дозволио да се то догоди.

Формално, кад је кретао за Хамбург – Владимир Путин није имао обезбеђено да ће он бити тај који диктира услове.

Као прво, Русија је још под санкцијама које су против ње уведене пре више од три године због анексије Крима.

Већина Американаца – ако се искључе неки наши државни функционери, међу којима је и председник САД – убеђена је да је Путин руководио мешањем Русије у председничке изборе у САД и у изборе у многим другим земљама.

У децембру је председник Обама протерао из САД више од 30 руских шпијуна и затворио два руска дипломатска комплекса.

Већина представника обеју партија и даље позива да се пооштре санкције против Русије.

Дакле, ми смо морали имати одређене предности. Шта се онда догодило?

За почетак треба подсетити да Руси умеју да мајсторски манипулишу јавним мњењем.

Док сам радила у Стејт департману, Русија је била земља са којом нам је било најпростије да радимо по питању логистике – и кад се радило о омогућавању доступа штампи и о јавним наступима и интервјуима. Јер, они боље него већина других земаља схватају колико је важна јавна страна дипломатије.

То је битно поједностављивало процес планирања, али је од нас тражило умешност да муњевито уносимо измене и коригујемо своја дејства да Руси не би могли да коментаришу сусрете и преговоре не узимајући у обзир тачку гледишта САД. Упркос томе, повремено су успевали да нас претекну.

Они знају како треба водити закулисне припреме и како формирати очекивања од глобалних догађаја. Министар иностраних послова РФ Сергеј Лавров је вешт манипулатор који одлично зна како се треба држати пред камерама и како очарати међународни аудиторијум.

Он се стално појављује на међународним скуповима, а увек га прати цела свита одушевљених представника државних медија. Он веома ретко избегава питања кад је на прес-конференцијама и кад даје изјаве након различитих сусрета. Он је на међународној арени већ 13 година, а пре тога је целу деценију успешно радио као амбасадор Русије у Уједињеним нацијама.

Могуће је да Путин и нема тако изражен дипломатски таленат као Лавров, али и он добро влада вештином да себе наметне, а и вештином постављања замки.

И, он је управо поставио своју нову замку.

Уочи сусрета двојице лидера, руска страна је објавила да планира: 1) да нормализује односе са САД, 2) да се подробније упозна са политиком САД, 3) да размотри заједничку забринутост поводом тероризма. И, Руси су стекли предност поводом све три тачке.

По прелиминарним проценама, очекивања руске стране нису била превисока и они су јасно ставили до знања да напросто немају времена да разговарају и о Украјини.

А како су ствари стајале са САД? Какву претходну оцену су наши дали том сусрету и како су се припремали за најважнији дипломатски догађај овога лета?

Председник Трамп је тек јуче довео у сумњу ефикасност деловања америчких обавештајних служби на територији других држава, па поставио питање: да ли су друге земље или субјекти могли учествовати у хакерским нападима? Међутим, раније је председников саветник за националну безбедност, Херберт Макмастер, изјавио да се Трамп за време сусрета са председником Путином „неће држати одређеног дневног реда“, већ да ће говорити о ономе о чему пожели.

Проблем је у томе што формирање очекивања претходне оцене најважнијих дипломатских сусрета не служе само за то да се њима пуне странице штампе или тв-емисије. То има много битнију улогу. Тако се шаљу сигнали шта САД очекују да добију од таквих сусрета, колико смо спремни за сарадњу, као и – која сложена питања ће се разматрати.

Ми смо, док сам ја радила у Стејт департману, увек држали брифинге са политичким експертима уочи путовања у иностранство државног секретара Џона Керија.

Брифинге смо често држали и у авиону (којим је Кери летео), касно увече или рано ујутро. Понекад чак и у бази „Ендрјус“ Поморске авијације САД. Новинари су тражили такве брифинге, али су они доносили корист САД јер су припремали терен за наше координирано деловање.

Државни секретар Рекс Тилерсон појавио се пред камерама одмах по завршетку сусрета Трампа и Путина и постарао се да акценат стави на то што је председник Трамп неколико пута покретао питање мешања Русије у председничке изборе у САД. То је зазвучало прилично обећавајуће, али је одмах потом указао да је председник Трамп одлучио да се усредсреди на то „како да започнемо кретање напред упркос томе што сада постоје разногласја која се не могу превладати“.

Одмах после Тилерсона се пред новинарима појавио Лавров који је подвукао да председник Путин пориче да се Русија мешала у наше изборе, да су тврдње о мешању, по Трамповим речима, биле преувеличане и да је Трамп прихватио Путинова оповргавања, нашавши да су уверљива.

Водеће америчке обавештајне агенције, републиканци и демократи у Конгресу САД, као и многи чланови Трампове администрације, уверени су да се Русија мешала у прошлогодишње председничке изборе у САД. Међутим, голо вербално уверавање председника Путина показало се довољним да све то буде оповргнуто.

У дипломатији се не појављују често могућности да се изврши притисак. И зато: чим противнику дозволите да се ослободи удице – губите могућност да на њега утичете. Што се тиче Руса, све је већ решено.

Проблем је у томе што оваква попуштања дају Русији шансу да настави да се меша у деловање механизама америчке демократије, да провоцира збрку и пометеност унутар нашег система.

А за то постоји маса могућности.

У новембру ове године биће одржани избори гувернера двеју држава САД, а још 36 држава током 2018-те. Догодине ће се бирати и 34 сенатора и сви чланови Представничког дома. Зато треба имати на уму да су Руси прошле године успели да изврше упаде у изборне системе наше 21 државе.

Али, уместо да за време сусрета са председником Путином изнесе доказе и јасно стави до знања да подржава позицију републиканаца, демократа и водећих обавештајних агенција – Трамп је прихватио Путинова уверавања и наставио да се осмехује камерама.

Руси располажу фотографијама које ову чињеницу доказују и – они ће их брзо проширити по целом свету.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*