Пшеничников: Инсценирани државни удар у служби увлачења Црне Горе у НАТО

0

Пише: Игор Пшеничников, саветник директора руског Института за стратешке студије (Рис) за РИА Новости.

Потпредседник Атлантског савета Дејмон Вилсон је у понедељак отворено оптужио Русију за организовање атентата на премијера Црне Горе Мила Ђукановића у пучу на дан парламентарних избора у земљи 16. октобра. Он је рекао: „Ови подаци истраге о покушају терористичког атентата на дан избора у Црној Гори су алармантни. Русија мора да схвати  да је игра завршена и да ће Црна Гора постати чланица НАТО-а …“

За све оптужити Москву

Администрација премијера Мила Ђукановића саопштила је одмах после избора, 16. октобра да је припремана завера да се убије премијер, и наводно да су спречили државни удар у земљи.

Касније, власти су објавиле да је ухапшено 20 Срба који су наводно учествовали у покушају да се преузме власт. Именована су и два лица са руским пасошима (зашто би завереници носили пасош, ако ће заиста учествовати у завери – није јасно).

Мало касније је објављено да је Србија у овим догађајима ирелевантна. Укратко, црногорске власти су збуњене у сведочењу. Али у исто време држе се главног, рекавши да је Москва крива. Тако говори и американац Дејмон Вилсон.
Сам Вилсон је познат као неко ко је имао директан утицај на „наранџасте револуције“ у Украјини, и као неко ко заступа ставове НАТО-а у Атлантском савјету. А Атлански савет – глуми у Вашингтону аналитичку „непрофитну структуру“, која је основана 1961. године. Његов званични циљ – „је да промовише конструктивно лидерство САД на међународној арени, на основу централне улоге Атлантске заједнице у изазовима 21 века“. Савјет се финансира од средстава НАТО-а, федералних органа САД, ЦИЕ, Пентагона као и великих корпорација.
Нема сумње да су изјаве Атлантског сагласне са званичним руководсвом НАТО-а.
hapsenje-crna-gora-podgorica-foto-fonetap-1476628262-1013129

Народ против НАТО-а

Зашто је сада црногорској власти потребно да дају изјаве о учешћу Русије у покушају пуча? Хајде да разјаснимо.

У мају ове године, Црна Гора је потписала протокол са НАТО-ом о придруживању Алијанси. Али правилно је рећи да је овај документ потписан од стране премијера Мила Ђукановића, јер се велика већина Црногораца снажно противи овом потезу.

Њих никада нису питали да ли желе у НАТО. Режим Мила Ђукановића и не планира да одржи референдум о том питању. А није питао црногорце о томе, јер је у Црној Гори унапријед познат резултат овог истраживања: Не у НАТО.

Према ријечима Млађана Ђорђевића, утицајног лидера Српске патриотске организације „Наша Србија“, „под контролом црногорске власти агенција Црне Горе за друштвене студије тврди да је против уласка у НАТО 50% становништва Црне Горе. Међутим, објективна анализа показује да је таквих људи више од 60%.“

У Србији, ових противника је – 83,7% становништва. Расположење Срба и Црногораца, који су у ствари један подељени народ, је практично идентично.

Годину дана у Црној Гори не престају масовни протести против уласка у НАТО, на које узгред, западна штампа не обраћа пажњу.

А премијер Мило Ђукановић планира да обезбеди већину својих присталица у Скупштини (парламенту), а затим донесе одлуку о придруживању НАТО-у кроз парламент.

06ef844b-6db0-45fc-bb0f-712883147442_w987_r1_s

Премијерска функција као гаранција имунитета

Али зашто Ђукановић, упркос очигледном расположењу грађана, вуче земљу у НАТО?

Српска штампа је у више наврата писала да је, према још непотврђеним оптужбама, током војног хаоса у бившој Југославији 90-тих година Ђукановић био умешан у трговину дрогом и нелегалним шверцовањем цигарета, нарочито у Италији. Познато је, на пример, да је током истраге шверца цигарета, које је спроведено у Италији, суд у Наполију одбио захтев за хапшење Ђукановића само због премијерског имунитета. Слична питања о Ђукановићу постоје и у Швајцарском правосуђу. Неки саучесници Ђукановића већ служе казну у италијанском затвору и договорили су се да уколико им се ублажи казну и побољшају услови притвора да ће испричати све о њиховим везама са Ђукановићем.

То јест, Ђукановићу је од суштинског значаја да обавља дужности, које му гарантују имунитет државе. И још боље – бити нужан НАТО-у. И НАТО-у је Ђукановић – погодан партнер. Само зато што о њему имају веома озбиљне оптужбе. Ђукановић је једноставно уцијењен од Запада. И он ће учинити све да се не нађе на оптуженичкој клупи.

Тако је преко њега 2006. године Запад одржао референдум на којем су се Црногорци наводно изјаснили за сецесију од Србије у 2006. години.

Резултате референдума и даље под знаком питања доводе многи- и црногорској опозицији, и у патриотским снагама у Србији. Али расцеп јединствене државе – Србије и Црне Горе – је предност само за НАТО и САД, који су изазвали рат у бившој Југославији и зато окривили само Србе.

Данас предусретљиви Ђукановић обавља нови задатак његових покровитеља и шефова: увлачи Црну Гору у НАТО.

Али како да докаже својим суграђанима да је Русија – непријатељ Црне Горе, и да је земљи потребна заштита НАТО-а? На пример, коришћење ове небулозне информације: покушај државног удара.

Међутим, Црногорци и браћа им Срби су имуни на овакве изјаве. Симпатије за Русију – су у њиховом историјском памћењу. Због тога, Црна Гора и Србија, изјаве Ђукановића и његових Америчких шефова доживљавају као трик.

1481890454

„Оптуживање Русије? Може бити скупо за Црну Гору“

„Такозвани покушај државног удара на дан избора – је потпуно измишљена фарса, и представа Ђукановићевог режима“, – рекао је у разговору са мном, лидер организације „Наша Србија“ Млађан Ђорђевић.

„Циљ ове фарсе, – истакао је – јесте да се осигура победа Ђукановићеве странке на парламентарним изборима, чије резултати су намештени. Друга сврха – да оптужују Русију, и на тај начин оправдају улазак Црне Горе у НАТО.“

„Нема ни једног доказа о руском учешћу у покушају атентата – рекао је Ђорђевић – А то што је представљено јавности- је најобичнија лаж, која долази из Ђукановићеве службе безбедности. А шта би могао говорити Ђукановићу без лажи“.

Чак је и министар унутрашњих послова Црне Горе, Горан Даниловић довео довео под сумњу чињеницу о покушаја пуча. Он је рекао да ако је ријеч о државном удару, у таквим важним случајевима, „неопходно је да се одржи ванредна седница Владе и Вијећа за националну безбедност. Али ништа од тога није урађено“. „То много говори“,- рекао је Даниловић.

Горан Даниловић је рекао да оптуживање званичне  Москве за умешаност у догађајима у Подгорици „Може скупо да кошта Црну Гору“ , која је трговински партнер Русије“. И ако смо пожурили да закључимо да 20 ухапшених држављана Србије нема везе са државом Србијом, онда је мања вероватноћа да двојица националиста из Русије имају везе са званичном Москвом, – закључио је Даниловић.

Можете само да погађате шта може значити ово признање министра. На крају крајева, то се не уклапа у званичну верзију, диктирану из Вашингтона.

Једна ствар је јасна: инсценирани државни удар се користи као аргумент за што раније приступање Црне Горе НАТО-у и трансформације ове земље у мостобран, на којем ће бити  распоређивана средства која ће служити за нападе на Русију.

Следећа станица-Србија

Али то није све. Политички посматрачи и у Србији и у Црној Гори сматрају да је улазак Црне Горе у НАТО – само први чин сценарија, које је написао овај савез.

Други чин – је увлачење у НАТО суседне земље Србије. Србија је већ потписала низ споразума са НАТО-ом које потписују пуноправне чланице Алијансе, а које не обезбеђују никаква права. Случај формалног позивања Србије да се прикључи НАТО-у, биће одигран исто као што се то већ догодило са Црном Гором.

С руског превео:Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*