PSG: Spasovdanska litija u Beogradu krši ustavno načelo o odvojenosti crkve od države

0

Odbornici Pokreta slobodnih građana (PSG) u Skupštini Grada Beograda saopštili su da sutra neće učestvovati u crkvenoj povorci litiji povodom Spasovdana u Beogradu, jer smatraju da se time krši ustavno načelo o odvojenosti crkve od države.

PSG je u saopštenju ukazao da ulična litija crkvenih velikodostojnika i gradskih vlasti deluje „ne samo protivustavno, nego i krajnje anahrono, posebno za grad koji se predstavlja kao multikulturno i multikonfesionalno središte“.

„Oficijelna litija doprinosi lošem utisku o novokomponovanoj verskoj državi. Vernici i crkve imaju, naravno, slobodu da manifestuju svoje pravo i izbor, pa i da slave slavu, ali bez institucija i organa javne vlasti“, naveli su.

Odbornici PSG su najavili da će predložiti brisanje odredbe iz Statuta Grada o „slavi grada“.

Gradski menadžer Goran Vesić je u utorak najavio da će u crkvenoj povorci učestvovati i osnovne i srednje škole, a zamenik gradonačelnika Andreja Mladenović je ocenio da je litija „odličan način za promociju Beograda“.

Litija će sutra početi pre 11 sati u Ulici admirala Geprata, odakle će posle liturgije u Vaznesenjskoj crkvi, povorka proći ulicama Kneza Miloša i Kralja Milana do Terazija, gde će biti jedna molitva, a druga će biti u Sabornoj crkvi do koje će povorka stići ulicama kneza Mihaila i Francuskom. Potom će povorka Brankovom i ulicom Kraljice Natalije natrag, do Vaznesenjske Crkve, gde će se završiti oko 13 sati.

 

beta

POSTAVI ODGOVOR

*