PUDŽEMON: EU je postala karikatura svojih osnovnih vrednosti

0

Bivši katalonski lider Karlos Puddžemon je kritikovao stav EU zbog njenog odgovora na katalonsku krizu, u kojoj je Brisel stao na stranu Madrida, potiskujući nezavisnost Katalonije.

Puddžemon je kritikovao EU te je saopštio da je ona „karikatura onoga što je Evropa sada i onoga što želimo da bude“, tvrdeći da „EU nema volje da pomogne u rešavanju političkog sukoba“.

Katalonija je održala regionalni referendum o nezavisnosti 1. oktobra, usred masovne represije policije na birače u kojoj je povređeno gotovo 900 ljudi. Posle glasanja za otcepljenje, Barselona je pokušala da pokrene dijalog sa centralnom vladom, nadajući se da će EU stupiti u funkciju posrednika da pomogne u smanjenju tenzija.

Lideri evropskih naroda, kao i glavne institucije EU, umesto toga su se složili sa španskim premijerom Marianom Rahojom i odbili da prepoznaju poziv Katalonije na samoopredelenje, pozivajući se na krizu kao unutrašnju stvar Španije.

Bivši katalonski lider smatra da je to „izdaja fundamentalnih vrednosti koje su nas navele da osnujemo Evropu“. Puddžemon veruje da rukovodstvo EU „verovatno nije najprikladnije za vođstvo EU“, te da je ono kompromis četiri ili pet vlada.

„Šta će EU postati u rukama ovih ljudi?“, upitao je bivši katalonski lider, ističući da on ne želi da rukovodstvo EU „zbunjuje“ tradicionalne evropske vrednosti sa „njihovim političkim i ekonomskim interesima“.

Samo ove sedmice predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker je pozvao sve zemlje članice da se bore protiv separatističkih tendencija u Evropi, očigledno u odnosu na Škotsku, Lombardiju, Veneciju i druge regije širom kontinenta koje su izrazile jake ambicije za samoopredeljenje.

„Nacionalizam je otrov koji sprečava Evropu da sarađuje zajedno“, rekao je Junker u četvrtak u španskom gradu Salamanci.

„Ne možemo da nastavinmo da mirno sedimo, jer je vreme da učinimo ono što treba učiniti. Ja kažem „ne“ svakom obliku separatizma koji slabi Evropu i dodatno proširuje postojeće pukotine“, rekao je Junker

Puddžemon je trenutno u Belgiji, pokušavajući da izbegne optužbe Madrida za pobunu i nerede, zbog svoje vodeće uloge u organizovanju referenduma u Kataloniji i proglašenju deklaracije o nezavisnosti prošlog meseca. Španski ustavni sud ove sedmice poništio je proglašenje nezavisnosti od strane katolonskog parlamenta 27. oktobra.

Pre toga, španska vlada je razrešila dužnosti katalonskog predsednika i raspustila regionalni parlament, pozivajući naodržavanje vanrednih lokalnih izbora zakazanih za 21. decembar. Članovi katalonske vlade i poslanici katalonskog parlamenta potom su uhapšeni, dok je Puddžemon sa četiri svoja bivša ministra uspeo da napusti Španiju i ode za Belgiju .

„Da budem tretiran kao kriminalac, poput trgovca drogom, kao pedofil, kao serijski ubica, mislim da je to zloupotreba“, kazao je Puddžemon.

„Ovo nije politika, ovo je korišćenje sudova u svrhu politike.“, naglasio je on.

vostok.rs

POSTAVI ODGOVOR

*