ПУKОВНИK ЗБОГ ЈЕДНЕ ГРЕШKЕ ОСТАО БЕЗ СТАНА: „Био сам у свим ратовима, али никад ми није било овако ТЕШKО“

0

Имам преко 50 година војничког стажа, учесник сам свих ратова од 1941. године, а данас доживљавам једну од највећих и најтежих неправди, када због туђег дуга продају ми стан чији сам власник и немам ама баш никакве везе са тим – прича осамдесетосмогодишњи Божидар Милосављевић, пуковник у пензији, из Београда.

Ових дана, како је добио обавештење, његов стан ради намирења дуга Слободана Ивановића, који му је и продао некретнину, биће понуђен на јавну продају, а како би јавни извршитељ наплатио потраживања банке. Јавни извршитељ је чак тражио и асистенцију полиције, како би заинтересованих пет купаца могло да разгледају Божидаров стан, пре продаје, упркос томе што је упознат са тиме да Ивановић није власник.

Једина Милосављевићева грешка је била што одмах по склапању уговора и уплаћивању новца није одмах отишао у катастар и уписао се као власник. То је истовремено и упозорење свима који одлажу упис власништва над некретнином у катастар.

А како се пуковник у пензији уопште нашао у овој апсурдној ситуацији?

Стан од 36 квадрата на Видиковцу Милосављевић је купио 6. маја 2016. од Слободана Ивановића и како је писало у купопродајном уговору који је и нотар оверио, није постојао никакав терет, забрана, нити хипотека.

– Дао сам капару од три хиљаде евра, а преосталих 31.000 евра купцу сам уплатио на рачун у банци. Порез на пренос апсолутних права од 107.000 динара сам платио, као и порез на имовину за 2016. и део за 2017. Превео рачуне на своје име и за Инфостан, телефон, струју. У стану, који сам купио од наслеђеног новца након смрти сестре, сада живи моја млађа ћерка са двоје деце – прича Божидар и уздише.

Kаже да не може да схвати шта му се дешава и пита ко може да заштити њега и његову имовину. Ангажовао је адвокате који су како би се спречила ненадокнадива штета, покренули парнични поступак пред Другим основним судом.

– Пијем лекове, тачно по откуцају срца осећам да ми је притисак преко 200, мој адвокат кога сам ангажовао ми максимално помаже, али ко је успео лако да исправи неправду – каже.

Годину дана након овере уговора о куповини и усељења у стан, јуна прошле године Божидар је сазнао из извода из листа непокретности, који је прибавио код надлежног катастра, да је за његов стан у априлу, поднет захтев за упис промене, а на основу наплате дуга банке од претходног власника стана.

Одмах је доставио приговор јавном извршитељу.

– Сазнао сам да је чак оглашена јавна продаја мог стана, чак и обилазак заинтересованих. А да се дужник и даље води на адреси стана који је мени продао и да нико не може да му уђе у траг – прича.

Преварант се „извукао“

Тада је тек схватио да је продавац од кога је купио стан, дужник кога је тужила банка, који се након исељења није ођавио са адресе стана који је продао Божидару и да је то заправо његова фиктивна адреса. Ивановић је банци дуговао новац још од 2011. а све до јуна 2017. банка није успела да наплати потраживање. Претрагом података о имовини дужника, утврђено је да Слободан Ивановић заправо и даље води као власник Божидаровог стана, а банка је тада поднела предлог да се извршење спроведе продајом тог стана.

– Ја због година нисам одмах превео власништво стана на себе, рачунао сам имам времена. Сматрао сам да сам купио стан од поштеног човека, рачунао да је ово правна држава и да су људи поштени. Сад видим да сам био у заблуди и да је све било хитно. Неправда баш боли, а овде је реч и о превари. Схватио сам и да није проблем у мени већ у целом систему – каже Божидар Милосављевић.

„Јавна продаја злоупотреба права“

Оваква замршена правна ситуација је већ позната у нашој правној пракси. Kако каже адвокат Весна Милановић, пуномоћник, вођени су судски поступци са истим захтевима и судови су донели пресуде, којима је у истим случајевима као код Божидара Милосављевића утврђено да би продаја стана у оваквим околностима представљала недопуштено располагање, а да би јавна продаја била злоупотреба права и изазвала правну несигурност.

Иначе, јавне продаје непокретности ради намирења дуга, се покрећу са почетном ценом која износи 60 одсто до тржишне вредности. А ако се на први позив нико не јави, следећа цена се снижава на 30 одсто од укупне вредности. За стан Божидара Милосављевића јавило се до сада пет заинтересованих.

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*