Пуповац: Нема заједничке комеморације док је у Јасеновцу плоча са усташким поздравом

Посланик СДСС-а у хрватском Сабору и председник Српског народног већа (СНВ) Милорад Пуповац изјавио је да ни ове године неће бити заједничке службене комеморације у Јасеновцу и да је неће бити све док у том месту стоји плоча с поздравом "За дом спремни".

0

Пуповац је у емисији „Интервју недеље“ на Хрватском радију изјавио да сматра да дату плочу треба уклонити јер јој с тим поздравом није место у Јасеновцу, преноси Хина.

Пуповац допушта могућност да на том месту може да буде постављена плоча без тог поздрава.

„Том поздраву није место нити на тој плочи нити у регистру удружења (ветерана)“, рекао је Пуповац.

Сматра и да је то питање хрватско Министарство управе требало и могло одавно да реши. Пуповац је изразио наду и да ће се то решити до 22. априла.

Хина наводи да је председник СНВ-а, који је и сам лингвиста, одрично одговорио на новинарско питање је ли Декларација о заједничком језику ново семе раздора.

Сматра да њени потписници желе да језик ослободе из загрљаја тешког и нееманципаторског националистичког загрљаја и да људима допусте мало више слободе у језику него што је сада имају.

Напомињући како подржава потписнике те Декларације, Пуповац је рекао да је лично није потписао није желео да представља терет организаторима.

Такође је навео да посланици националних мањина подржавају настојања хрватске владе и државе да контролише процес у вези са „Агрокором“ како се не би нанела велика штета запосленима, добављачима и комплетној хрватској економији.

Када су у питању локални избори у Хрватској, Пуповац је најавио да ће његова странка у највећем броју места изаћи самостално, а у неким местима с партнерима с којима је ишао и раније.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*