Пуповац: Срби у Хрватској забринути порастом екстремизма

Срби у Хрватској су забринути порастом ревизионизма и с њим повезаног екстремизма какви су се могли видети у односу према Српској православној цркви или институцијама српске заједнице у Хрватској, каже председник СНВ Милорад Пуповац.

0

Милорад Пуповац је у интервјуу за београдску редакцију руске агенције Спутњик рекао да Србе посебно брине вређање сећања на жртве Другог светског рата, укључујући и српске жртве у Хрватској.

„Посебно нас вређа и негирање тих жртава и умањивање њиховог броја, а нарочито нас брине стицање права грађанства идеја, знамења или поздрава припадника злочиначких покрета и злочиначког режима који је стајао иза таквог страдања мањинских народа, укључујући и српски у Хрватској“, каже Пуповац.

Према његовим речима, у последње време поједине политичке и неполитичке групације у Хрватској континуирано настоје наметнути обнову ревизије историје, а посебно Другог светског рата, и то од „поражених снага“.

„Данас се то јасније види него што се могло видети током деведестих, а посебно током двехиљадитих година, кад је Хрватска приступала Европској унији и кад је било много више контроле над таквим појавама него што је има данас“, каже Пуповац.

Поводом најаве дизања споменика хрватским терористима у Љубушком, Пуповац подсећа да је недавно у Хрватској подигнут и споменик Миру Барешићу, човеку који је убио југословенског амбасадора Владимира Роловића и који је због тога био осуђен.

„Ни то не представља новост, него се све уклапа у настојања оних који се труде да у потпуности ревидирају хрватску историју, укупну југословенску историју, а тиме у великој мери и европску историју, у којој ће се они који су били антифашисти и чланови савезничке антифашистичке коалиције, на националистичкој и антикомунистичкој основи, једноставно проглашавати злочинцима“, каже Пуповац.

А они који су били припадници фашистичке коалиције и који су починили страшне злочине, укључујући и злочине планираних истребљења целих народа, као што су Јевреји, Срби и Роми, не само да ће се аболирати, него ће се прогласити жртвама и настојаће се да се целокупна слика историје окрене наопачке, оценио је председник СНВ и саборски заступник.

Кад је реч о „случају Степинац“, Пуповац сматра да би се требало, у складу са договором чланова мешовите католичко-православне комисије, суздржавати од било каквих радњи и коментара који се тичу свега што је у мандату те комисије.

Међутим, очигледно је „да нема надзора нити над радњама нити над вербалним порукама“ у вези са радом комисије.

„У том смислу би требало учинити све да се те тешке и врло озбиљне ране у хрватско-српским односима не продубљују и не повређују изнова, и да не стварају основу за продубљивање неспоразума, неповерења, па и узајамне мржње. Јер о томе је заправо реч. Мислим да је ту потребно постићи да се политике што мање уплићу у то, уколико немају одговоре на таква питања“, каже Пуповац.

С друге стране, требало би да се спрече сви они који ће рад комисије једнострано тумачити или покушавати да опструирају договоре, и њих би, сматра Пуповац, требало ставити под неку врсту контроле.

„Коначно, та ствар би требало да добије ону димензију коју би требало, а то је да се таквим стварима баве озбиљни људи који су свесни шта то значи. Овако, то се препушта онима који о томе никаквих знања немају и који неретко нарушавају могућност да се дође до неког договора“, закључио је Пуповац.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*