ПУТИН: Будућност Сирије и њеног председника је у рукама сиријског народа а не америчког државног секретара

0

Руски председник Владимир Путин је нагласио да су будућност Сирије и њеног председника у рукама сиријског народа, а не америчког државног секретара Рекса Тилерсона

“Амерички државни секретар није грађанин Сирије и нема право да говори о њеној будућности и судбини њеног председника. То ће одлучити само сиријски народ,“ рекао је Путин на конференцији за новинаре самита Г20 у Хамбургу.

Он је нагласио да се став САД-а према Сирији није драстично променио, иако је постао прагматичнији, додајући да су САД такође одиграле одређену улогу у смањењу насиља у тој земљи.

Затим је говорио о позитивном договору по питању постизања споразума о прекиду ватре на југозападу Сирије и позвао своје Јорданске и Израелске партнере да сарађују, истичући да се сиријски територијални интегритет по сваку цену мора очувати.

Он је такође открио да Русија одржава контакте са неколико курдских фракција у Сириј, упркос томе што немају блиске односе са тим фракцијама као што то има САД, истичући да Русија настоји на очувању јединства и територијалног интегритета Сирије, што њихову позицију по питању Курда чини нешто другачијом од америчке.

По питању решавања сиријске кризе, Путин је рекао да ће Русија наставити са својом политиком враћања мира и стабилности тој земљи и наставиће да сарађује са својим сиријским, иранским и турским партнерима, наглашавајући да је о питању Сирије детаљно расправљано са његовим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом на самиту.

По питању актуелне кризе Савета за сарадњу заливских земаља између Катара и неких преосталих земаља овог Савета, посебно Саудијске Арабије, Путин је истакао да је он раније разговарао са руководством Катара о том питању, истичући да се ово питање мора решити брзо, јер би могло негативно утицати на стабилност и економску ситуацију у региону.

Говорећи о свом састанку са америчким колегом Доналдом Трампом, Путин је рекао да је Трамп у стварном животу прилично другачија особа од оне коју познајемо са ТВ-а, јер је он много рационалнији, додајући да је исход разговора био веома позитиван и да ће вероватно обезбедити темеље за нормализацију односа између ових земаља.

Што се тиче питања наводног мешања Русије у последње америчке председничке изборе и уопште сајбер безбедност, Путин је рекао да нема потребе да се сумња да ће се Русија икада усудити да се меша у америчке председничке изборе, додајућ да ове две земље планирају да успоставе нову радну групу која би пажљиво мотрила сва осетљива питања која се тичу сајбер безбедности.

Пре него што је завршио свој говор, Путин је истакао да западни медији покушавају да се мешају у унутрашње послове Русије, додајући да Москва то зна, али да читаву ствар посматра рационално.

 

 

Вебтрибуне

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*