Путин и Јункер за развој односа Русије и ЕК

0

Руски председник Владимир Путин изразио је наду у развој односа Русије и Европске комисије, упркос постојећим проблемима.

„Надамо се наставку и развоју контаката са Европском комисијом. Постоје области — то је сарадња између Европске комисије и Евроазијске економске уније“, рекао је Путин на састанку са председником Европске комисије Жан-Клод Јункером на маргинама самита Г20 у Хамбургу.

Председник је додао да ће Русија тражити могућности за проширивање контаката у том правцу. „Ми смо у контакту упркос свим постојећим проблемима“, нагласио је Путин.

Руски лидер је подсетио да је са Јункером имао „корисне разговоре“ на санктпетербуршком економском форуму 2016. „У априлу је у Москви била (шеф европске дипломатије Федерика) Могерини. Њен наредни састанак са нашим министром спољних послова планиран је за 11. јул у Бриселу“, додао је Путин.

Јункер је рекао да Европска комисија жели дијалог са Русијом. „Ми добро знамо шта желимо. Проблеми који постоје између Русије и ЕУ су Крим и источна Украјина. Али са стране Европске комисије желимо да наставимо рад на тражењу могућности за сарадњу и додирним тачкама интереса“, истакао је он.

Према његовим речима, такве могућности су планиране током разговора одржаних у Санкт Петербургу у јуну прошле године. „Мислим да морамо да наставимо и даље“, закључио је шеф Европске комисије.

Спутњик

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*