Путин и Си потписују велику декларацију о савезу Русије и Kине

0

Владимир Путин и Си Ђинпинг су потписали заједничко саопштење о неким најургентнијим питањима у међународним односима. При томе су руски и кинески лидер обећали да ће сарадњу између ове две земље подићи “на следећи ниво.

“Заједничка изјава Путина и Сија је осудила америчко повлачење из нуклеарног споразума са Ираном, позивајући на очување плана, и наглашавајући “главни значај одбране интереса трговинске и економске сарадње свих држава са Ираном од једностраних санкција.“

 

Још једна унилатерална агресија од стране САД осуђена је у документу: Распоређивање америчких ракетних система у Азији и Европи под “изговорима.“ У вези са овим, Путин и Си су искористили прилику да одбране територијални интегритет и суверенитет Сирије и подрже борбу против тероризма без двоструких стандарда, пише Фортрусс.

Западна пропаганда је такође циљана у Путиновој и Сијевој осуди хистерије око тога што је Русија домаћин Светског првенства у фудбалу. Ова два лидера су јасно изјавила: “Међународна спортска такмичења и догађаји не би требало да трпе због утицаја неспортских фактора.“

Kрећући се напред, Русија и Kина су обећале да ће радити раме уз раме у координисању процеса мирне стабилизације у Kореји и Авганистану. Ове области геополитичке сарадње би требало да буду део потпуног јачања руско-кинеске сарадње са пакетом мера.

Најважније, у саопштењу се наводи да ће Русија и Kина унапредити своју стратешку сарадњу у области војске и закона и реда. Што се тиче економског сектора, у изјави је ојачана посвећеност трговини у националним валутама, а не америчком долару, у финансијским и трговинским пословима.

 

На крају, у највећем замаху од свих, Путин и Си су инсистирали на реформи Уједињених нација. Посебно су нагласили своју намеру “да се супротставе покушајима било које државе да спроведе унилатералне војне операције без одговарајућег мандата од Савета безбедности УН-а или споразума о легалном стању од државе на чијој се територији ове операције спроводе.“

А чак и ови други случајеви, рекли су Путин и Си, требало би да буду последња опција у обавезама да “одбију употребу силе или прете употребом силе, немешању једне државе у унутрашње и спољне послове друге државе, као и решавању међународних сукоба кроз стриктно политичко-дипломатске методе.“

Другим речима, Русија и Kина су се сложиле да не само да се суоче са најзначајнијим питањима у међународним односима, већ су обећале и да ће сарађивати на реформи међународног систем у стабилнијием, мирном и праведном правцу.

Заправо, Путин и Си су потписали потпуни геополитички савез Kине и Русије са стратешким циљем мултиполарности. Ово је кулминација дугог процеса конвергенције још откако су Русија и Kина потписале “Руско-кинеску заједничку декларацију о мултиполарном свету и успостављању новог међународног поретка“ још 1997. године.

 

Ова декларација је једно од достигнућа посете Владимира Путина Kини од 8-10. јуна, у чијем ће коначном догађају Путин учествовати на самиту Шангајске организације за сарадњу у Kингдау.

 

Изјава Путина и Сија је симболично огроман корак ка формирању мултиполарности. Практичне манифестације овог потеза ће се ускоро видети у овом већ завршном периоду атлантизма у кризи.

Wебтрибуне.рс

 

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*