Putin: Kim Džong je miran jer ima atomsku!

0

Severnokorejski lider Kim Džong Un je postao pobednik u poslednjoj krizi oko Korejskog poluostrva, rekao je ruski predsednik Vladimir Putin. On veruje da Pjongjang sada pokušava da smanji tenzije.

„Verujem da je gospodin Kim Džong UN sigurno pobedio u ovoj rundi“, rekao je Putin na konferenciji sa predstavnicima ruskih medija. Rekao je da je Severna Koreja postigla svoj strateški cilj.

„On poseduje nuklearna punjenja i projektile sa dometom do 13.000 kilometara čime može dosegnuti gotovo do bilo kojeg mesta na Zemlji ili najmanje, na teritoriju svog potencijalnog protivnika“, rekao je Putin. Ruski predsednik je rekao da će lider Severne Koreje verovatno tražiti ublažavanje tenzija u regionu.

„On je već apsolutno pametan i zreo političar“, dodao je Putin.

Poslednja kriza oko Korejskog poluostrva izbila je u septembru 2017. godine nakon što je Pjongjang saopštio da je testirao hidrogensku bombu. Sjedinjene Države su odgovorile na aktivnosti Severne Koreje pokazivanjem mišića i izvođenjem brojnih vojnih vežbi u regionu sa saveznicima – Južnom Korejom i Japanom. Severna Koreja je odgovorila na provokacije sa još nekoliko raketnih testiranja, uključujući jedno sa interkontinentalnom balističčkom raketom.

I Pjongjang i Vašington zajedno sa svojim saveznicima, dodatno su dolili ulje na vatru ponovljanjem pretnji jedni prema drugima. Američki predsednik Donald Tramp je u više navrata izjavio da bi SAD mogle da koriste „vojnu opciju“ u suočavanju sa krizom, te je čak zapretio da će „potpuno uništiti Severnu Koreju“ tokom Generalne skupštine UN-a. Nedavno je Tramp saopštio da on „ima veće i snažnije nuklearno dugme“.

Nasuprot tome, Rusija i Kina pozvale su na mirno rešavanje krize od samog početka. Moskva i Peking predložili su inicijativu za „dvostruko zamrzavanje“ koja predviđa da SAD i njeni saveznici zaustave sve veće vojne vežbe u regionu u zamenu da Pjongjang suspenduje svoj nuklearni i raketni program. Međutim, inicijativa je odbačena od strane Vašingtona.

Rusija je takođe u više navrata pozvala sve strane uključene u korejsku krizu da „prekinu začarani krug sukoba i sankcije“ i da umesto toga učestvuju u smislenom dijalogu. U decembru je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao da Severna Koreja želi da se uključi u direktan dijalog sa Sjedinjenim Državama kako bi osigurala svoju bezbednost, dodajući da bi Rusija mogla pomoći u ovim pregovorima.

U januaru su Pjongjang i Seul pristali da održe bilateralne razgovore na visokom nivou kako bi razgovarali o potencijalnom učešću Severa na Zimskim olimpijskim igrama u Pjongčangu, kao i o drugim pitanjima vezanim za poboljšanje odnosa. Taj potez je usledio posle novogodišnje poruke severnokorejskog lidera Kim Džong Una, u kojem je poželeo uspeh za Olimpijske igre 2018. godine.


Tokom razgovora održanih 9. januara, dve strane su se složile oko učešća severnokorejskih sportista na Olimpijskim igrama u Južnoj Koreji. Takođe su razgovarali o potencijalnom ponovnom ujedinjenju porodica odvojenih od vremena Korejskog rata. U otvorenom razgovoru, dve Koreje su se složile oko razgovora između zvaničnika vojski kako bi izbegli opasne vojne incidente.


Međutim, glavni pregovarač Pjongjanga je rekao da nema potrebe da se raspravlja o nuklearnom programu Severne Koreje, jer je njeno oružje „namenjeno samo Sjedinjenim Državama, ne našoj braći, niti Kini i Rusiji“. Tramp je u međuvremenu saopštio da je „njegov agresivan stav omogućio pregovore između dve Koreje“.

POSTAVI ODGOVOR

*