Путин: Корејско полуострво на ивици ширег сукоба

0

МОСКВА – Руски председник Владимир Путин изразио је данас забринутост због ескалације тензија између САД и Северне Кореје и позвао на уздржаност и дијалог, да би се избегао „сукоб ширих размера” на Корејском полуострву.

„Проблеме региона треба решавати само директним дијалогом свих укључених страна без претходног условљавања”, навео је Путин у саопштењу објављеном уочи самита Брикс земаља, који се одржава од 3. до 5. септембра у Кини.

Путин је рекао да провокације, притисци и војна и увредљива реторика, доводе до ћорсокака и додао да веровање да ће само притисцима да се заустави нуклеарни и балистички програм Пјонгјанга „погршно и узалудно”.

Руски председник је оценио да се Корејско полуострво тренутно налази на „ивици сукоба ширих размера” и поново позвао да се подржи мапа пута коју су предложили Москва и Пекинг за смиривање кризе.

Москва и Пекинг више пута су предложили дупли мораторијум, истовремени прекид испаљивања севернокорејских нуклеарних и балистсичких ракета с једне стране и прекид заједничких америчко-јужнокорејских маневара с друге стране.

Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров је у среду у телефонском разговору са својим америчким колегом Рексом Тилерсоном, апеловао да се не прибегава војној сили против Северне Кореје после њеног најновијег лансирања ракете изнад Јапана.

Пјонгјанг је у уторак испалио ракету која је надлетела изнад севера Јапана, што је додатно повећало тензије. Северна Кореја је упозорила да ће следити још испаљивања ракета у Пацифик, а САД су јуче демонстрирале силу вежбама са убојитом муницијом у Јужној Кореји. ;

Те вежбе уследиле су после редовних заједничких годишњих маневара САД и Јужне Кореје, које Северна Кореја доживљава као провокацију и правда своје војне амбиције потребом да се заштити од САД. (Бета-АФП)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*