Путин: Могуће је да САД желе да униште економију Русије и оборе њено руководство

0

СТОУНУ РЕКАО: АМЕРИКАНЦИ ЖЕЛЕ ДА ДРЖЕ У ПОКОРНОСТИ СВОЈ ЗАПАДНИ, АТЛАНТИСТИЧКИ ЛАГЕР

  • Владимир ПУТИН, у интервјуу Оливеру СТОУНУ, оценио да Вашингтон неће моћи да вечито користи Москву за прављење баука који кружи светом ради учвршћивања властите контроле над другим земљама. Па објаснио: „Неће то моћи вечито да раде јер таква парадигма конфронтације подразумева постојање Совјетског Савеза. Јер, свима ће ускоро бити јасно да нема никакве претње са стране Русије. Ни балтичким, ни источноевропским земљама, а поготово не западној Европи“
  • Додао је да циљ Вашингтона може бити покушај стављања под своју контролу руског нуклеарног арсенала, али је то назвао „погрешном политиком која није усмерена према будућности“: „Таква варијанта (америчке) политике сасвим је могућа, али заиста мислим да је погрешна. Људи који тако размишљају не гледају ни 25 ни 50 година у будућност. Да гледају, не би покушавали да од Русије направе вазала Сједињених Држава“

ЕВРОПСКА унија и Сједињене Државе нису желеле да проникну у позадину политичке кризе у Украјини, па су подржале насилно преузимање власти у тој земљи – рекао је Владимир Путин Оливеру Стоуну.
Славни амерички режисер је на ово приметио да су Американци обраћали мало пажње на Украјину. Међутим, Путин се са тиме није сложио, рекавши: „То је тек делимично тачно. CIA је Украјини посвећивала сву потребну пажњу. Ствар је у томе што нико (са Запада) није хтео ни да саслуша разлоге због којих је свргнути председник Украјине Виктор Јанукович изјавио да се одложити потписивање споразума са ЕУ. Одмах су почели масовни нереди.“
Стоун се, међутим, није „предао“. Указао је да су у украјинским догађајима важну улогу одиграле НВО и Џорџ Сорош. Путин се са тиме сложио: „То је такође истина. Знате, ја не разумем увек логику наших западних партнера. Понекад имам утисак да је њима потребно да држе у покорности свој западни, атлантистички лагер и да им је за то потребан спољни непријатељ“.
Путин је открио да је Запад од њега тражио да утиче на Јануковича да не издаје наредбу да се против демонстраната употреби оружје.
Стоуна је интересовало: „Може ли криза у Украјини довести до краха руске економије?“ Одговор је био кратак: „Не, наравно!“.
Путин је оценио да Вашингтон неће моћи да вечито користи Москву за прављење баука који кружи светом ради учвршћивања властите контроле над другим земљама.

Додао је да је у току одређено јачање америчког утицаја у Европи, поготово на њеном истоку. Па објаснио: „Неће то моћи вечито да раде јер таква парадигма конфронтације подразумева постојање Совјетског Савеза. Зато све покушавају да свале на Русије, али ће и томе, пре или касније, доћи крај. Јер, свима ће ускоро бити јасно да нема никакве претње са стране Русије. Ни балтичким, ни источноевропским земљама, а поготово не западној Европи“.
Међутим, Путин је истовремено допустио могућност да Сједињене Државе желе да униште економију Русије и да оборе њено руководство.
Додао је и да циљ Вашингтона може бити покушај стављања под своју контролу руског нуклеарног арсенала, али је то назвао „погрешном политиком која није усмерена према будућности“: „Таква варијанта (америчке) политике сасвим је могућа, али заиста мислим да је погрешна. Људи који тако размишљају не гледају ни 25 ни 50 година у будућност. Да гледају, не би покушавали да од Русије направе вазала Сједињених Држава“.

Путин је додао да се Русија није бавила хакерским нападима на САД ради утицања на прошлогодишње председничке изборе.
У наставку је Стоуну на исту тему још рекао: „Не сматрам да су непознати хакери, који су открили неке тајне Демократске партије, могли озбиљно да утичу на изборе у САД, односно на ток председничке кампање и њене резултате. Ти хакери јесу нешто разоткрили, али нису ништа слагали, нису ничим манипулисали, нити су иког обманули. Чињеница да је шефица Националног комитета Демократске партије поднела оставку – сведочи да је била разоткривена истина. Хакери са тим суштински немају везе, то је унутрашњи проблем Сједињених Држава“.

Факти

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*