Путин: Москви ће бити лакше да сарађује са САД чим поражени признају Трампову победу

0

УПОЗОРИО ДА СУ У САД И ЕУ ИЗГУБИЛИ НАВИКУ ДА ГЛЕДАЈУ УНАПРЕД

И ДА ЗАТО ВОДЕ – КРАТКОВИДУ ПОЛИТИКУ

„На самиту НАТО су говорили да желе да успоставе добре односе са Русијом. Ако је тако, шта ће им онда повећавање војних расхода? Против кога намеравају да ратују?“
Одмах после овога је додао: „У суштини, то није наша ствар. Нека се у НАТО разаберу – коме и колико треба плаћати, нас то не брине. Ми осигуравамо своју одбрану и чинимо је поузданом и у будућности. Ми смо сигурни у себе“
МОСКВИ и Вашингтону биће једноставније да сарађују када они у САД који су изгубили председничке изборе признају свој пораз – оценио је Владимир Путин.

У интервјуу париском листу Ле Фигаро, руски лидер је на исту тему додао:

„Тамо људи који су изгубили на изборима никако не желе да признају да су изгубили, а изгубили су зато што се показало да је онај који је победио ближи америчком народу, да је боље схватио шта људи желе, односно обични бирачи. Али, они то никако не желе да признају. Желе самима себи да објасне, а другима да докажу да пораз нема везе са њима, да њихова политика није била губитничка, да је била исправна и да су они све радили правилно, а да их је неко са стране обмануо и насамарио“.

Председник РФ је нагласио да је поражена страна у САД „дужна да призна пораз“: „Кад се то догоди, верујем да ће нам бити једноставније да сарађујемо са САД. Поготово што Русија и САД поводом кључних питања могу да се договарају“.

Путин је указао и на раскорак између тврдњи из врха НАТО да се жели побољшавање односа са Русијом и повећавањем расхода алијансе на наоружање:

„На самиту НАТО су говорили да желе да успоставе добре односе са Русијом. Ако је тако, шта ће им онда повећавање војних расхода? Против кога намеравају да ратују?“

Одмах после овога је додао: „У суштини, то није наша ствар. Нека се у НАТО разаберу – коме и колико треба плаћати, нас то не брине. Ми осигуравамо своју одбрану и чинимо је поузданом и у будућности. Ми смо сигурни у себе“.

Руски лидер је, независно од свега, упозорио да НАТО води кратковиду политику ширења и повећавања војних потенцијала:

„За нас је то знак да наши партнери у Европи и САД воде кратковиду политику, да не гледају ни корак унапред. Они немају такву навику. Изгледа да је та навика нестала код наших западних партнера“.

Подсетио је да су амерички и европски политичари после распада СССР уверавали Москву да се алијанса неће ширити према границама Русије. Да су, напротив, изношени предлози о „новом систему безбедности“. Указао је да САД – да се кренуло тим путем – не би једнострано иступиле из споразума о ПРО, нити њене елементе, који ремете стратешку равнотежу, постављале по Европи:

„Можда свега што се догодило не би било, али се већ догодило, а то није филм који се може ,премотати’. Морамо полазити од реалног стања. У сваком случају, морамо размишљати – шта желимо у будућности. Сви желимо безбедност, спокојство, просперитет и сарадњу. Зато престаните да измишљате фантомске руске претње, некакве хибридне ратове и томе слично. Сами сте их наизмишљали, па се тога сами бојите и на основу тога одређујете перспективе политике. Једина перспектива је сарадња у свим правцима, па и поводом питања која се тичу безбедности“.

Још је истакао: „Треба сарађивати, а ви тамо видите ко је старији и ко на шта претендује, а ко није старији. Ми смо спремни за сарадњу“.

Факти.орг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*