Путин на Криму, Украјина осудила посету

0

Руски председник Владимир Путин налази се у посети полуострву Крим, где је обишао омладинско одмаралиште „Артек“, на обали Црног мора. Власти у Кијеву истичу да је реч о „кршењу суверенитета Украјине“.

Путин је на Криму разговарао са младима у одмаралишту „Артек“ и поручио им да је кључно да „буду пријатељи“.

Кијев: Кршење суверенитета

У међувремену је украјинско министарство спољних послова осудило посету руског председника полуострву Крим, истичући да је реч о „великом кршењу суверенитета и територијалног интегритета Украјине“.

„Не много давно ‘Артек’ је доживео тешка времена, али сада је на путу да поново буде међународно одмаралиште“, рекао је Путин, а саопштио Кремљ.

Како се наводи, „Артек“ је основан 1925. као санаторијум за децу оболелу од туберкулозе, да би затим постао одмаралиште за совјетске пионире, децу од 10 до 14 година.

После распада Совјетског Савеза 1991. „Артек“ је остао у независној Украјини, а 2009. се нашао на рубу гашења. Након припајања Крима Русији 2014, одмаралиште је реновирано и поново ради.

Руски председник је, током боравка у одмаралишту, у разговору са једним дететом које је заинтересовано за новинарство, оценио да је најважнији принцип рада новинара да избегну вређање оних о којима говоре у чланцима или телевизијским емисијама.

„Новинари морају да буду сигурни да њихов рад неће вређати оне о којима извештавају“, рекао је Владимир Путин, а пренела агенција Тас.

Новинарска организација „Репортери без граница“ ставила је Русију на 148. место на својој ранг листи слободе штампе објављеној ове године.

БЕТА

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*