Putin: Neki u SAD žele da Rusija bude bačena na kolena, ali to ne žele svi Amerikanci

0

OLIVERU STOUNU REKAO DA PREPOROD PRAVOSLAVLJA U RUSIJI NIJE NJEGOVA ZASLUGA

  • Vladimir PUTIN: „Vremena se menjaju. Sada već aktivni ili bivši američki obaveštajci, poput Edvarda Snoudena, traže pribežište u Rusiji. Koliko god nas demonizovali – Rusija je demokratska i suverena zemlja“
  • Ukazao da je težnja da se ne dozvoli nikakvo zbližavanje Ukrajine sa Rusijom – jedan od glavnih pravaca politike SAD

NEKE ličnosti u SAD veoma žele da Rusija bude bačena na kolena, ali to ne priželjkuju svi Amerikanci – ocenio je Vladimir Putin.
Učinio je to u jednom od razgovora koje je sa njim obavio Oliver Stoun.
Slavni američki filmski režiser prethodno je Putinu pokazao naslovnu stranu magazina Foreign Affairs sa nacrtanim ranjenim medvedom i propratnim tekstom: „Putinova Rusija. U nokdaunu, ali ne i u nokautu“.
Ruski lider na tim povodom još dodao: „Da neki zaista o tome maštaju i priželjkuju Putin’s Russia down. To su njihovi snovi. Međutim, to nema veze sa stvarnošću i oni to znaju“.

Naglasio je da se i u SAD i u Evropi prema Rusiji drukčije odnose oni koji razmišljaju šta će biti kroz 25,30 ili 50 godina.
U nastavku je rekao: „Vremena se menjaju. Sada već aktivni ili bivši američki obaveštajci, poput Edvarda Snoudena, traže pribežište u Rusiji. Koliko god nas demonizovali – Rusija je demokratska i suverena zemlja“.
Putin je naglasio da je Snoudenov dolazak bio iznenađenje za Moskvu, ali da Rusija naprosto nije mogla da ga izruči SAD. Dodao je da Snoudenu služi na čast što Rusiji nije izručio nikakve američke tajne već ju je pozvao na zajedničku borbu protiv kršenja ljudskih prava: „Mi za to – možda ću mnoge razočarati, pa i Vas – nismo bili spremni. Ja sam to rekao. Ukazao sam da i bez toga imamo složene odnose sa SAD i da nam nisu potrebne dodatne komplikacije. On je tada naprosto otišao i nestao. Inače, Snouden nije izdajnik. On drugoj strani nije predao ni jednu informaciju koja bi nanosila štetu njegovom narodu. Sve što radi – on radi javno“.
Ruski lider je Stounu rekao i da preporod pravoslavlja u Rusiji nije njegova zasluga: „Preporod je delo ruskog naroda. Vakuum koji je ostao posle nestanka komunističke ideologije mogla je popuniti samo vera“.
Putin je ukazao da je težnja da se ne dozvoli nikakvo zbližavanje Ukrajine sa Rusijom – jedan od glavnih pravaca politike SAD u regionu. U Vašingtonu neki u tome vide nekakvu pretnju.

Fakti

POSTAVI ODGOVOR

*