Путин о Трамповим плановима зна више од Американаца!

0

Од дугих телефонских разговора са Владимиром Путином до изненадног састанка са премијером Јапана Шинзоом Абеом, нови амерички председник Доналд Трамп увелико је почео да вуче дипломатске потезе, и то без икакве консултације са администрацијом Барака Обаме.

Трамп је у понедељак по други пут разговарао телефоном са Владимиром Путином, док се са Абеом сусрео у четвртак у Њујорку. Међутим, Трампов тим за транзицију се Пентагону и колегама из одлазеће администрације Барака Обаме обратио тек у четвртак увече, открио је високи војни официр за америчке медије, и додао да о контактима са страним државницима није било ни речи.

– То показује да је почео да води спољну политику на своју руку, без консултација са адекватним државним службама – рекао је званичник.

Ово је само један у низу неуобичајених потеза Доналда Трампа, имајући у виду праксу коју су спроводили његови претходници. Наиме, ниједан од ранијих председника није контактирао са страним лидерима пре консултације са Пентагоном, или администрацијом свог претходника. Ти савети пре свега су се односили на информације о страним државницима, тренутну политику према одређеним земљама и слично

Трампов потез изазвао је благу панику у америчким дипломатским круговима, јер нити ко зна о чему је причао са Путином и Абеом, нити да ли се нешто са њима договорио.

Оно што је сигурно је да сз светски лидери без сумње осетили да је ово моменат у коме могу да пробају да утичу на обликовање нове америчке политике под Трампом, страхују амерички медији, пре свега они који немају много лепих речи за Трампа.

Нема правила по ком нови председник мора да консултује претходну администрацију. Али оно што јесте необично је то да ни Трампова администрација нема благе везе о чему је нови председник преговарао са страним лидерима, и то у име САД. Пентагон и Стејт департмент забринуто саопштили да немају „никакве информације о тим разговорима“.

Да ли је Трамп можда обећао нешто што не може да испуни? Да ли је променио спољну политику? Нико не зна, и то је оно што највише брине америчке државне службе.

– Можда се изабрани председник обавезао на неке ствари које би у даљој перспективи могле да буду штетне по Америку. Можда није добро разумео последице потенцијалних договора. Ако је до тога дошло, онда је тешко погазити таква обећања, јер би то довело до погоршања односа са тим земљама – рекао је Лоренс Kорб, бивши члан Регановог тима и аналитичар националне безбедности у Центру за амерички прогрес.

Није чак сигурно ни путем којих линија су Трамп и Путин разговарали, да ли су оне биле обезбеђене, да ли је неко прислушкивао… Да Руси знају више од Американаца показало се и после 30-минутног разговора двојице лидера, када је једино руска државна агенција Тасс имала информације о разговору. Наведено је да су двојица лидера разговарала о рату у Сирији, ситуацији у Украјини, као и да су договорили сусрет убрзо након Трампове инаугурације 20. јануара.

Трамп несумњиво жели много боље односе са Русијом, што је небројено пута поновио у кампањи. ипак, мистериозни начин на који то жели да постигне унервозио је америчку државну машину, која није навикла да тапка у мраку.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*