ПУТИН ПОРУЧИО ЕВРОПИ „ОБНОВИТЕ СИРИЈУ”: А имао је нешто да каже и Доналду Трампу

0

Ако желе да се сиријске избеглице врате кућама, европске земље треба да помогну у обнови Сирије, поручио је данас руски председник Владимир Путин.

Он је на заједничкој конференцији за новинаре с немачком канцеларком Ангелом Меркел у Сочију позвао на деполитизацију реконструкције Сирије, пренео је Ројтерс.

Путин сматра да је хуманитарна помоћ Европе Сирији и помоћ у обнови земље, након грађанског рата, кључна у развоју услова за повратак избеглица, додаје АП.

С друге стране, Меркел је позвала Путина да искористи свој утицај код сиријског председника Башара ал Асада како би га натерао да промени закон којим се Сиријцима одузима имовина, уколико одмах не доставе доказе о власништву над њом.

Председник Русије Владимир Путин обец́ао је данас да ће и после покретања пројекта гасовода Северни ток 2 између Русије и Немачке, транзит руског гаса преко Украјине бити настављен.

Тај транзит може бити настављен, под условом да је профитабилан, рекао је руски председник.

„Након покретања Северног тока 2,обустављање транзита гаса преко Украјине није предвиђено“, рекао је Путин у Сочију, на заједничкој конференцији за новинаре с немачком канцеларком Ангелом Меркел.

Према његовим речима, испорука гаса преко Украјине ц́е се наставити ако се буду показала оправдана за економске актере.

Меркелова је данас апеловала да се у том смислу Кијеву пруже гаранције.

Она је рекла да је стратешки интерес Немачке да има добре односе са Русијом али и чврсто трансатлантско пријатељство.

Немачка канцеларка је раније упозорила да пројекат Северни ток 2 није могућ без прецизирања улоге Украјине, која убире знатна средства од транзитних такси, у копненом транзиту руског гаса према Европи.

Северни ток 2 је планирано проширење постојећег гасовода кроз Балтичко море, чиме се заобилазе источноевропске земље које учествују у транзиту руског гаса ка другим земљама Европе.

Путин је дочекао Меркелову на улазу у резиденцију у Сочију и поклонио јој букет крем ружа, као и фрезија и другог цвећа пастелних боја.

Путин је имао и поруку за свог колегу из Вашингтона

Председник САД Доналд Трамп, залажући се против „Северног тока 2“, прати интересе америчког бизниса када је реч о испоручивању течног гаса из САД у Европу, сматра председник Русије Владимир Путин.

На састанку с немачком канцеларком Ангелом Меркел Трамп је пре месец дана затражио од ње да одустане од подршке изградњи гасовода „Северни ток 2“ у замену за преговоре о новом трговинском споразуму Америке и Европе, пренео је у четвртак лист „Волстрит џурнал“ позивајући се на изјаве немачких, америчких и европских чиновника.

„Став Сједињених Америчких Држава о пројекту ’Северни ток 2‘ одавно је познат. У том смислу може се говорити о реткој чињеници континуитета у делатности садашње администрације у односу на став који је заступала администрација председника Барака Обаме. Ништа ново ту не видимо“, рекао је Путин након данашњег састанка с немачком канцеларком у Сочију.

„Како нам кажу, тај став је диктиран двема идејама. Прво – то је подршка Украјини која с нама, с Русијом, не жели да развија односе, али наш новац за транзит прима са задовољством. То је око две до три милијарде долара годишње. Желе да ми Украјину мало потхрањујемо својим новцем. Ми, искрено, немамо ништа против, већ сам рекао да смо спремни да сачувамо овај транзит уколико је економски исплатив. Та исплативост се може постићи у преговорима. И спремни смо за такве преговоре с украјинском страном“, рекао је руски председник.

„Ствар је у томе што ’Северни ток 2‘ подразумева и може да буде искоришћен не само за испоруке гаса непосредно у Немачку, он може да буде искоришћен за испоруке у друге земље Европе, ако имамо у виду пад експлоатације гаса у Великој Британији и Норвешкој. Потребе европских земаља за овом сировином расту, а сопствена производња им пада, у томе је ствар“, рекао је Путин.

Руски председник је додао да Трамп није само председник САД данас, него и чврст и добар предузетник.

Спутник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*