PUTIN PORUČIO EVROPI „OBNOVITE SIRIJU”: A imao je nešto da kaže i Donaldu Trampu

0

Ako žele da se sirijske izbeglice vrate kućama, evropske zemlje treba da pomognu u obnovi Sirije, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel u Sočiju pozvao na depolitizaciju rekonstrukcije Sirije, preneo je Rojters.

Putin smatra da je humanitarna pomoć Evrope Siriji i pomoć u obnovi zemlje, nakon građanskog rata, ključna u razvoju uslova za povratak izbeglica, dodaje AP.

S druge strane, Merkel je pozvala Putina da iskoristi svoj uticaj kod sirijskog predsednika Bašara al Asada kako bi ga naterao da promeni zakon kojim se Sirijcima oduzima imovina, ukoliko odmah ne dostave dokaze o vlasništvu nad njom.

Predsednik Rusije Vladimir Putin obećao je danas da će i posle pokretanja projekta gasovoda Severni tok 2 između Rusije i Nemačke, tranzit ruskog gasa preko Ukrajine biti nastavljen.

Taj tranzit može biti nastavljen, pod uslovom da je profitabilan, rekao je ruski predsednik.

„Nakon pokretanja Severnog toka 2,obustavljanje tranzita gasa preko Ukrajine nije predviđeno“, rekao je Putin u Sočiju, na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Prema njegovim rečima, isporuka gasa preko Ukrajine će se nastaviti ako se budu pokazala opravdana za ekonomske aktere.

Merkelova je danas apelovala da se u tom smislu Kijevu pruže garancije.

Ona je rekla da je strateški interes Nemačke da ima dobre odnose sa Rusijom ali i čvrsto transatlantsko prijateljstvo.

Nemačka kancelarka je ranije upozorila da projekat Severni tok 2 nije moguć bez preciziranja uloge Ukrajine, koja ubire znatna sredstva od tranzitnih taksi, u kopnenom tranzitu ruskog gasa prema Evropi.

Severni tok 2 je planirano proširenje postojećeg gasovoda kroz Baltičko more, čime se zaobilaze istočnoevropske zemlje koje učestvuju u tranzitu ruskog gasa ka drugim zemljama Evrope.

Putin je dočekao Merkelovu na ulazu u rezidenciju u Sočiju i poklonio joj buket krem ruža, kao i frezija i drugog cveća pastelnih boja.

Putin je imao i poruku za svog kolegu iz Vašingtona

Predsednik SAD Donald Tramp, zalažući se protiv „Severnog toka 2“, prati interese američkog biznisa kada je reč o isporučivanju tečnog gasa iz SAD u Evropu, smatra predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na sastanku s nemačkom kancelarkom Angelom Merkel Tramp je pre mesec dana zatražio od nje da odustane od podrške izgradnji gasovoda „Severni tok 2“ u zamenu za pregovore o novom trgovinskom sporazumu Amerike i Evrope, preneo je u četvrtak list „Volstrit džurnal“ pozivajući se na izjave nemačkih, američkih i evropskih činovnika.

„Stav Sjedinjenih Američkih Država o projektu ’Severni tok 2‘ odavno je poznat. U tom smislu može se govoriti o retkoj činjenici kontinuiteta u delatnosti sadašnje administracije u odnosu na stav koji je zastupala administracija predsednika Baraka Obame. Ništa novo tu ne vidimo“, rekao je Putin nakon današnjeg sastanka s nemačkom kancelarkom u Sočiju.

„Kako nam kažu, taj stav je diktiran dvema idejama. Prvo – to je podrška Ukrajini koja s nama, s Rusijom, ne želi da razvija odnose, ali naš novac za tranzit prima sa zadovoljstvom. To je oko dve do tri milijarde dolara godišnje. Žele da mi Ukrajinu malo pothranjujemo svojim novcem. Mi, iskreno, nemamo ništa protiv, već sam rekao da smo spremni da sačuvamo ovaj tranzit ukoliko je ekonomski isplativ. Ta isplativost se može postići u pregovorima. I spremni smo za takve pregovore s ukrajinskom stranom“, rekao je ruski predsednik.

„Stvar je u tome što ’Severni tok 2‘ podrazumeva i može da bude iskorišćen ne samo za isporuke gasa neposredno u Nemačku, on može da bude iskorišćen za isporuke u druge zemlje Evrope, ako imamo u vidu pad eksploatacije gasa u Velikoj Britaniji i Norveškoj. Potrebe evropskih zemalja za ovom sirovinom rastu, a sopstvena proizvodnja im pada, u tome je stvar“, rekao je Putin.

Ruski predsednik je dodao da Tramp nije samo predsednik SAD danas, nego i čvrst i dobar preduzetnik.

Sputnik

POSTAVI ODGOVOR

*