ПУТИН: Пут напријед немогућ је без поштовања сопствене историје, културе и духовних вриједности

0

Предсједник Русије Владимир Путин рекао је  приликом откривања споменика цару Александру Трећем у Јалти на Криму да се цар залагао за мир, али не кроз уступке већ са храброшћу и постојаношћу.

Путин је Александра Трећег назвао истакнутим политичарем и патриотом који је као личну одговорност носио будућност своје земље и улагао је сваки напор за њен развој.

„Његови савременици звали су га цар-миротворац. Међутим, као што је министар финансија и први премијер Царске Русије Сергеј Јуљевич Вите једном рекао, Русију је 13 година чувао од рата не кроз уступке, већ уз помоћ поштене и чврсте храбрости и одлучности“, нагласио је руски предсједник.

Путин је истакао да је Александар Трећи бранио интересе директно и отворено а својом политиком је повећао утицај и ауторитет Русије у свијету.

Руски предсједник је подсјетио да је током владавине Александра Трећег, Русија забиљежила велики индустријски раст, усвојила напредни Закон о раду, створила нове индустрије и почела градњу транс-сибирске жељезнице.

Путин је напоменио да је Русија тада почела и обнову војске и спровођење амбициозних пројеката бродоградње.

„Истовремено, вјеровао је да снажна, самозависна и суверена држава треба не само да се ослања на своју економску или војну моћ већ и на традицију, да велики народ мора очувати своју јединственост, те да је пут напријед немогућ без поштовања сопствене историје, културе и духовне вриједности“, рекао је Путин.

Руска новинска агенција ТАСС наводи да је Александар Трећи владао Русијом од 1881. до 1894. године. Умро је у 49. години на Криму.

РТРС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*