ПУТИН: Русија ће се удаљити од иностраног софтвера ради безбедности

0

Руски председник Владимир Путин позвао је ИТ компаније у Русији да користе домаћи софтвер, рекавши да ускоро употреба страних производа у овој области више неће бити могућа у одређеним секторима због „високих безбедносних ризика“.

Информатичка индустрија у Русији требало би да има за циљ да развија више домаћих производа и да подигне и обучава специјалисте у овој области, рекао је Путин током састанка са представницима информационих и комуникационих компанија у Пермском региону.

У овом тренутку, удео руског софтвера који се користи у земљи износи око 30%, рекао је председник.

„Требали бисте покушати укључити више наших ИТ специјалиста. Што се тиче безбедности, постоје ствари од критичног значаја за државу, које су од суштинског значаја за подршку одређеним индустријама и регијама“, рекао је Путин, позивајући се не само на војни сектор, него и на енергију.

„Ако руске компаније наставе производњу опреме и софтвера у истом обиму у односу на производе из иностранства, у одређеним сферама држава ће престати користити услуге из иностранства.

„Можда ће неко рећи: „Не можемо то имати“. Шта ако неко притисне дугме [у иностранству], а све овде падне“, рекао је Путин.

„Не бисте требали нудити IBM [производе] или инострани софтвер. Нећемо моћи да га узмемо због превише ризика“, нагласио је председник.

Руски председник недавно је истакао важност развијања знања и проналажења нових технологија у области информатике и информационих технологија.

Говорећи са студентима на Дану знања у Русији раније овог месеца, Путин је рекао да „будућност припада вештачкој интелигенцији“.

„Ко год постане лидер у овој сфери, постаће владар света“, рекао је Путин.

 

 

 

vostok.rs

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*