Путин: САД створиле Ал каиду

0

САД су злоупотребиле руско питање током кампање, а жртвовање међународних односа у току актуелних политичких процеса је велика грешка – изјавио је руски председник Владимир Путин у првој епизоди интервјуа који је, као документарац, снимио холивудски редитељ Оливер Стоун. Документарац од четири епизоде емитује се, почев од синоћ, свакодневно на међународној ТВ Шоутајм:

– За разлику од многих наших партнера, ми се никада не мешамо у унутрашње политичке процесе других земаља – нагласио је шеф Кремља.

Руски председник Путин је додао и да су Сједињене Државе криве за стварање терористичке групе Ал каида.

– Ал каида није резултат наших активности, већ активности наших америчких пријатеља. То је почело још у време совјетског рата у Авганистану. Американци су тада сами створили Ал каиду и Бин Ладена.

Путин, истовремно, сматра да је америчка стратегија да се уништи руска привреда, смени руководство, од земље направи савезник и на крају узме њен нуклеарни арсенал.

Са своје стране, предложио је да САД са Москвом гради равноправне односе уместо да троши милијарде долара на одбрану. Уверен је, међутим, да је перспектива да Русија приступи НАТО, о чему је својевремено разговарао са америчким председником Билом Клинтоном у Москви, унервозила Американце:

– Ако се Русија придружи, она ће увек имати свој глас, ми нећемо дозволити да се нама манипулише, али наши амерички пријатељи не смеју ни да помисле на то – рекао је он.

Истовремено, распад СССР окарактерисао је као катастрофу, јер је уништен систем социјалне заштите, заустављени читави делови привреде, а 25 милиона руских држављана се за једну ноћ нашло у иностранству.

СТОУН: ИДЕАЛНИ ПАРТНЕРИ

Холивудски режисер Оливер Стоун верује да Русија и САД могу да постану партнери, питајући се „зашто је морало да се погорша до ове тачке?“. Упитан да прокоментарише наводе у медијима у САД да воли „да се додворава диктаторима“, Стоун је, уз саркастичан осмех, одговорио: „Једноставно волим диктаторе. Заиста их волим!“. Стоун је током две године снимио 19 сати разговора са Путином.

Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*