Путин се слаже са слањем плавих шлемова на исток Украјине

0

Москва – Руски председник Владимир Путин рекао је да подржава распоређивање мировних снага УН да штите посматраче ОЕБС-а на целом побуњеничком истоку Украјине, а не само на демаркационој линији како је раније речено.

Такво распоређивање снага могло би да се спроведе не само на демаркационој линији после повлачења снага и војне опреме две стране, већ такође на другим местима где посматрачи ОЕБС-а спроводе своје инспекције, рекао је руски председник у телефонском разговору са немачком канцеларком Ангелом Меркел, саопштио је данас Кремљ.

Путин се први пут прошле недеље позитивно изјаснио о распоређивању плавих шлемова да би се осигурала безбедност посматача Организације за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) на истоку Украјине. Тај захтев су одавно упутиле украјинске власти чија војска се више од три године бори са проруским сепаратистима на истоку земље.

Кијев је сматрао да би те мировне снаге требало да се распореде широм зоне сукоба, док је до сада Путин мислио да оне треба да буду ограничене на демаркациону линију између две стране.

Из кабинета Ангеле Меркел саоштено да је немачка канцеларка покренула то питање у разговору са Путином, и рекла да је потребно изменити мандат УН. „Председник Путин је позитивно реаговао и сложио се да се укине ограничење мисије УН само на контакт линију”, саопштено је из кабинета немачке канцеларке.

Око 600 посматрача ОЕБС-а задужено је да контролише поштовање мировних споразума. Крајем априла један сарадник те организације, Американац, погинуо је у експлозији мине приликом пролаза патроле. (Бета-АФП)

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*