Putin upozorio Ukrajinu da ne napada Donbas za vreme Mundijala

0

Istakao i da se Moskva neće povući iz Sirije i da bi dvostruki agent Skripalj i njegova kćerka bili mrtvi da je na njih stvarno izvršen udar bojnim otrovom

Šef Kremlja je upozorio na „veoma opasne posledice po ukrajinsku državnost” ukoliko bi Kijev pokrenuo vojni napad na proruske pobunjenike u Donbasu za vreme Svetskog prvenstva u fudbalu, koje počinje sledeće nedelje u Rusiji.

Šta bi uradio u slučaju ukrajinske ofanzive na Lugansk i Donjeck za vreme Mundijala, bilo je samo jedno od brojnih pitanja građana na koja je Vladimir Putin odgovarao u okviru „Direktne linije sa predsednikom”. U tradicionalni godišnji program uključio se putem video-linka i pisac Zahar Prilepin, koji je i postavio pitanje šta bi bilo ako bi došlo do vojne akcije Kijeva na istoku Ukrajine.

„Nadam se da do takvih provokacija neće doći. Ako se to desi, mislim da će to imati ozbiljne posledice za ukrajinsku državnost”, kazao je Putin.

Putina građani „intervjuišu” otkako je došao na vlast, a ove godine je, kako je preneo RT, stiglo više od dva miliona pitanja putem telefona, mejla i videa. Od ta dva miliona pitanja, nijedno nije bilo teško ili neugodno, pa je predsednik iskoristio priliku da četiri sata i dvadeset minuta u direktnom televizijskom prenosu nesmetano govori o tome koliko je njegova vladavina uspešna i koliko zemlji dobro ide i pored zapadnih sankcija.

U studiju bez publike, Putin je najavio da će ruska vojska ostati u Siriji sve dok to bude odgovaralo interesima Moskve. „Nijedna vojna vežba se ne može porediti sa iskustvom sa ratišta”, objasnio je Putin. On je dodao da je intervencija bila važna zato što su se na strani terorista borili i ruski državljani, pa je bilo neophodno pobediti ih na sirijskoj teritoriji, pre nego što bi se vratili u domovinu sa oružjem u rukama.

Skrenuo je pažnju na američku hegemoniju, podsetivši kako je još 2007. u Minhenu ukazivao da SAD žele unipolarni svet. „Tada Rusiju niko nije slušao, ali sada je to postalo svima jasno. Suočena sa izgledima za trgovinski rat, Evropa počinje da obraća pažnju”. Dodao je i da je uvođenjem carina na čelik i aluminijum Amerika uvela tarife sopstvenim saveznicima i zapitao se koga su to anektirali partneri Vašingtona na Starom kontinentu. Bila je to aluzija na činjenicu da je Zapad uveo Rusiji sankcije zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim.

O zapadnim sankcijama, Putin je kazao da će pritisak na Rusiju prestati kad Zapad shvati da je to kontraproduktivno. „Ovo je način za obuzdavanje Rusije. U Rusiji vide pretnju, vide da postaje konkurent”. Dotakao se i Sergeja Skripalja, nekadašnjeg dvostrukog ruskog špijuna i njegove kćerke Julije, koji su otrovani u Britaniji. London je za to optužio Moskvu, ali je Putin je naglasio da bi, da je istina da je nad njima upotrebljen bojni otrov, Skripalji nastradali na licu mesta. Zatražio je i da ruske vlasti razgovaraju sa Julijom i da se uključe u britansku istragu.

Putin smatra da bi treći svetski rat bio najpogubniji i da dosad nije bilo ovog sukoba „jer je u svetu među vodećim silama uspostavljen strateški paritet”. „Strah od međusobnog uništenja obuzdavao je i prisiljavao vojne sile da se međusobno poštuju”, naglasio je Putin i podsetio da će savremeni sistemi oružja koji se danas razvijaju u Rusiji održavati taj balans, prenosi Sputnjik.

„Sistem vazdušnog baziranja ’kinžal’ već se nalazi u upotrebi u Južnom saveznom okrugu i mi smo demonstrirali lansiranje ove rakete”, dodao je on. Podsetio je i da se supersonični raketni sistem „avangard” nalazi u industrijskoj proizvodnji i da će sledeće godine ući u oružane snage, kao i da će 2020. armija dobiti najmoćnije ruske rakete „sarmat”. Putin je naglasio da zna da mnogi ne veruju u oružje koje je on nedavno najavio, ali da oni nisu verovali ni ranije, što Rusiji nije smetalo da stvara nove generacije oružja.

Među domaćim temama izdvojilo se ona o poskupljenju benzina, što je predsednik okarakterisao kao neprihvatljivo. Odmah je pozvao ministra energetike upitavši ga šta misli da preduzme, na šta je Aleksandar Novak odgovorio da je vlada već preduzela mere i zaustavila rast cena goriva. Šef Kremlja je u martu osvojio četvrti mandat, pa je neko od građana mislio da je možda vreme i za sveža lica u Kremlju. Ipak, predsednik je poručio da nije vreme za izmene u kabinetu jer „kad bi novi ljudi ušli u vladu, Rusija bi izgubila najmanje dve godine”. Pohvalio se da je izvoz poljoprivrednih proizvoda premašio izvoz oružja, da zemlja nije prezadužena i da zlatne i devizne rezerve rastu, što po njemu pokazuje da država ima stabilne uslove za privredni razvoj. Raste i životni vek građana, povećavaju se plate i realni prihodi stanovništva, obradovao je građane šef Kremlja.

 

politika

POSTAVI ODGOVOR

*