PUTIN: Zabrana učešća Rusiji na OI zasnovana na svedočenju čoveka upitnog mentalnog stanja

0

Većina optužbi koje su dovele do zabrane učestvovanja Rusije na Olimpijskim igrama bile su neosnovane i zasnovane na svedočenju čoveka „upitnog“ mentalnog stanja, rekao je ruski predsednik.
„Većina optužbi se zasniva na dokazima koji nisu potvrđeni i uglavnom su neosnovani“, rekao je Vladimir Putin.

„Optužbe se zasnivaju se na svedočenju čoveka čije moralne i etičke vrednosti i mentalno stanje pokreću mnoga pitanja – jednostavno ništa drugo“, dodao je on, aludirajući na bivšeg ruskog antidoping zvaničnika Grigorija Rodčenkova.

Rusija je delimično kriva za situaciju, priznao je Putin, ali je dodao da je Međunarodni olimpijski komitet iskoristio optužbe protiv Rusije na „nepošten“ način kako bi uveo Rusiji zabranu učestvovanja na Olimpijadi. Najžalosnija stvar u celoj situaciji sa zabranom je u principu kolektivne odgovornosti, rekao je Putin, i dodao da se ona ne koristi u bilo kom pravnom sistemu u svetu.

Rusija neće sprečavati sportiste koji žele da se takmiče na Olimpijskim igrama pod neutralnom zastavom, rekao je Putin.

„Mi, nesumnjivo, nećemo nametnuti bilo kakvu zabranu, nećemo ometati naše olimpijce da učestvuju, ako bilo koji od njih želi da učestvuje samostalno“, rekao je on.

„Posvetili su celu svoju karijeru da bi bili spremni za nove početke. Za njih je to veoma važno. Zato mi, naravno, nikome ne zabranjujemo ništa, niti ćemo išta zabranjivati“, naglasio je predsednik Putin.

 

 

 

vostok

POSTAVI ODGOVOR

*