Путин забранио Јесењина, Мајаковског и Пушкина малолетницима због вулгарности

0

Путин је 2014. потписао Закон о вулгарности који забрањује продају књига малолетницима које имају вулгаран садржај, што подразумева и књиге Сергеја Јесењија, Јосифа Бродског, Владимира Мајаковског и других великих писаца и песника

Руски ученици не могу да купе књиге Јесењина, Мајаковског и Пушкина, јер се у њима налазе садржаји противни Закону о вулгарности који је Владимир Путин потписао 2014. године.

Радио слободна Европа преноси разговор са седамнаестогодишњом Алисом, која није у могућности да купи књиге које су јој потребне у школи.

Kњиге које садрже вулгарности умотане су у пластику, а продавци у књижарама нису у могућности да их отпакују и покажу малолетницима.

Путин је 2014. потписао Закон о вулгарности који забрањује продају књига малолетницима које имају вулгаран садржај, што подразумева и књиге Сергеја Јесењија, Јосифа Бродског, Владимира Мајаковског и других великих писаца и песника.

„Без обзира на закон, ја читам шта желим. Зашто би ми тако нешто било ускраћено као држављанки Руске Федерације?“, пита Алиса, иако закон налаже конфисковање таквих књига уколико их у књижарама продају малолетницима.

Такође, законом је предвиђено да радници који продају „означене“ књиге особама млађим од 18 година могу платити казну и до 725 долара.

Наталија Kуншићкова, професорка књижевности у средњој школи, каже да ученицима не би требало ускраћивати право да проучавају неке од највећих писаца.

Да би то спречили, Алиси „означене“ књиге купују родитељи, како би могла да их чита.

недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*