Путин: Запад отворио Пандорину кутију признавањем Косова

0

Запад је извршио притисак на Међународни суд правде у Хагу да призна независност Косова и тиме отворио Пандорину кутију доносећи кризе, попут садашње у Каталонији, изјавио је председник Русије Владимир Путин.

„Ја не сматрам да је стврарање моноетничких држава лек против евентуалних сукоба“, рекао је Путин у говору на завршној пленарној седници Међународног дебатног клуба „Валдај“, у Сочију, пренео је ТАС С.

Напротив, истакао је председник Русије, поделе и декларације о суверености и успостављање моноетничких држава могу изазвати сукобе ради спровођења интереса тих нових држава и то је највероватније оно што ће се и догодити, рекао је Путин.

Он верује да уједињене државе са великим границама имају више шанси за вођење избалансиране политике.

Председник Русије се присетио како је призната независност Косова.

Он је показао и прочитао поједина документа, међу којима и документ из октобра 2008. године када је Генерална скупштина УН усвојила Резолуцију 63/3 и када је постављено питање о томе да ли је унилатерална декларација косовских институција у складу са одредбама међународног закона.

Међународни суд правде у Хагу је потом, након двогодишњег разматрања, усвојио саветодавне закључке у којима је 7. фебруара 2008. навео да косовским проглашавањем независности нису прекршени међународни закони, рекао је Путин.

Он је истакао да се све процене и закључци Међународног суда у Хагу не односе искључиво на случај Косова, већ на примену у свим случајевима проглашавања декларације о независности на територији једне државе.

„Ово експанзивно тумачење правних норми отворило је Пандорину кутију“, рекао је Путин.

Он је, такође, навео пример како су западне државе извршиле притисак на суд да би дошло до признања декларације и усвајања препорука везаних за ту ситуацију.

Председник Русије је рекао и да су државе чланице Европске уније, подршком распаду неких земаља и одвајању Косова, саме покренуле раст сепаратистичких тежњи у Европи и да су се сада саме нашле на удару, као у случају Каталоније.

„Када је у питању ситуација у Каталонији, видели смо из Европске уније и већег броја држава једногласну осуду оних који подржавају (каталонску) независност. Знате, не могу, а да не приметим нешто у вези са тим – требало је о овоме да размишљате раније“, рекао је Путин.

Он је додао да је својевремено Европа практично уз добродошлицу прихватила већи број држава, а онда једногласно подржала одвајање Косова, „покрећући сличне процесе у другим регионима Европе, а и у свету“.

 

 

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*