Путин: Зауставити порицање Холокауста

0

Председник Русије Владимир Путин изајвио је данас да се одлучно морају зауставити покушаји порицања Холокауста и омаловажавање одлучујућег доприноса Совјетског Савеза у победи над нацистичком Немачком, преноси Спутњик.

На догађају посвећеном Међународном дану сећања на жртве Холокауста и годишњици потпуног ослобађања Лењинграда од фашистичке опсаде, Путин је рекао да је „данас међуверска, међунационална сагласност основа руске државности“.

Према његовим речима, одбацивање антисемитизма, било каквих манифестација ксенофобије и етничке мржње приближавају Русију и Израел.

Путин је нагласио да Русија и Израел блиско сарађују и „у борби против покушаја фалсификовања историје и ревизије резултата Другог светског рата“.

Председник Русије и премијер Израела Бењамин Нетанијаху посетили су изложбу „Собибор: Победници смрти“, која је отворена у Јеврејском музеју и Центру за толеранцију у Москви.

„Ово је посебно симболично, јер ових дана свет се сећа жртава Холокауста. Као што знате, у нашој земљи било је много жртава, практично у свакој породици. Међу Јеврејима које су уништили нацисти, било је много грађана Совјетског Савеза, али они су такође дали велики допринос победи над фашизмом“, истакао је Путин.

„Наше сећање је упозорење на све покушаје идеје светске доминације, прогласити, градити, утврђивати своју величину на основу расне, националне и било које друге супериорности“, истакао је Путин.

„Русија категорички одбацује такве покушаје“, поручио је он.

Према његовим речима, масовно уништавање људи од стране нациста „не престаје да ужасава и дан-данас“, а сви светски политичари, јавне и верске личности обавезни да спрече „клијање корова национализма“.

Он је додао да Русија цени однос Израела према историји Другог светског рата.

„То је посебно важно у светлу онога што се дешава у великом броју европских земаља, уништавање и скрнављење споменика совјетским војницима који су дали своје животе за ослобађање нацистичких концентрационих логора, за спас Европе и света од нацизма“, истакао је Путин.

Уверен сам да су савремени политичари, верске и јавне личност учинити све што је могуће да данас у XXИ веку сачувају историјско сећање и спрече клијање ккорова националистичке идеологије у свим облицима — антисемитизма, русофобије и свих других фобија изграђених на мржњи, нагласио је он.

Израелски премијер Бењамин Нетанијаху је нагласио да Израел неће заборавити улогу Совјетског Савеза за победу над фашизмом.

„Никада не заборављамо улогу коју је совјетска војска играла у овој победи“, рекао је Нетанијаху.

Он је истакао да „уколико се на време не заустави дубока мржња према Јеврејима, она се веома брзо шири и може да уништи друге народе“.

„Наш заједнички задатак је да се боримо против таквих екстремних идеологија, док су још увек мале и слабе, да се боримо против њих на време“, истакао је Нетанијаху.

Пише: ФОНЕТ

Извор: ДАНАС

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*