Путина воли преко 80% грађана Русије!

Председника Русије подржава већина од чак 82 процента грађана. Премијер Медведев не ужива поверење више од половине

0

Упркос економској кризи и моћној медијској демонизацији Владимира Путина преко западних медија, више од 80 одсто грађана Русије подржава и одобрава рад свог председника. Најновије истраживање „Левада центра“ показало је да се већ трећи месец Путинов рејтинг не мења и подржава га чак 82 одсто грађана. Истовремено, његовим радом незадовољно је 18 одсто.

Али, председника владе Дмитрија Медведева више критикују него што подржавају. Његовим радом незадовољно је 51 одсто грађана, задовољно 48. На ранг-листи политичара којима Руси верују иза Путина је министар одбране Сергеј Шојгу, па министар спољних послова Сергеј Лавров. На четвртом месту је лидер ЛДПР Владимир Жириновски. Тек на петом је премијер Медведев, а на шестом лидер комуниста Генадиј Зјуганов (72).

Само седам одсто грађана Русије задовољно је радом владе. Разлози тако ниског поверења су раст цена, пад зарада, све већа корупција и лоповлук у друштву. Сваки трећи грађанин се жали да влада не брине довољно о социјалној заштити грађана. Око четвртине грађана мисли да руска влада нема промишљени програм изласка из економске кризе.

Истраживање показује и да сваки четврти Рус сматра да су министри корумпирани. Грађани виде и осећају све већу раслојеност друштва на екстремно богате и велики део све сиромашнијих. Иако се све чешће хапсе разни корумпирани типови, од губернатора до полицијских генерала и пуковника, народ сматра да оне главне и најмоћније нико не дира.

Чак 78 одсто грађана Русије који су учествовали у недавном социолошком истраживања сматра да виши чиновници скривају истину о правом стању у земљи или лажу. Око 36 одсто анкетираних мисли да политичари кад говоре о пензијама, здравству, борби са криминалом али и о економији, само некад говоре истину. Безрезервно верује политичарима само два одсто Руса.

ЕЛИТИ СВЕ ДОЗВОЉЕНО

ОКО 48 одсто Руса сматра да се закон примењује на обичне људе, али не и на елиту, којој је све дозвољено. Као доказ двојних стандарда у Москви често узимају пример бившег министра одбране Русије Анатолија Сердјукова. После велике афере и махинација у Министарству одбране, он је био смењен. Недуго затим његови пријатељи су му дали нову шансу и запослили га у државној корпорацији „Ростех“, где су га задужили да се брине за производњу мотора које користе војне летилице.

Вечерње Новости

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*