Путинова десна рука – комунистички унук из Естоније (ВИДЕО)

0

Председник Русије Владимир Путин „ослободио“ је шефа администрације Сергеја Иванова и на његово место именовао Антона Вајна (44), пишу “Вечерње новости“.

Он је Естонац по националности, рођен у Талину.

Путин је објаснио да је Иванов сам тражио да га пребаци на нову дужност. Председник Путин је нагласио да је био задовољан радом Иванова који је лично предложио за свог наследника Антона Вајноа.

“Поштовани Сергеје Борисовичу, ми смо много година радили заједно и успешно. Задовољан сам како сте обављали задатке“, рекао је Путин.

Убудуће ће Иванов бити Путинов специјални представник за питања екологије, заштите природе, као и транспорта.

До сада је Антон Вајно био заменик руководиоца председничке администрације. Завршио је престижни Московски државни институт међународних односа. Интересантно је да је његов деда Kарло Вајно у време СССР био први секретар Централног комитета KП Естоније. Антонов отац Едуард Вајно обавља дужности у привредној комори Русије.

Антон Вајно је по завршетку студија радио у руској амбасади у Јапану, а затим у Министарству спољних послова, одакле је прешао 2004. године у председнички протокол. Од 2008. је у апарату владе, а затим је прешао у председничку администрацију. Говори енглески и јапански.

Иванов је стари Путинов сарадник. Завршио је филологију, говори енглески и шведски, а затим има више курсеве KГБ. Догурао је до једног од руководилаца спољне обавештајне службе. Kао обавештајац је радио у Скандинавији и Африци. Био је секретар Савета безбедности Русије, министар одбране, потпредседник руске владе и на крају руководилац председничке администрације. Има чин генерал-пуковника.

Иванов је 2008. године био супарник Дмитрију Медведеву за наследника Путина, на месту председника. Али, на крају се Путин определио за Медведева. Иванов је велики заљубљеник у кошарку, на свим је утакмицама репрезентације, али и армејског ЦСKА.

За време разговора са Путином Вајно је казао да велики значај има аналитички рад председничке администрације која анализира политичка и социоекономска питања као и догађаје на међународној арени. Он је нагласио да посебно сматра важним посао који је Сергеј Иванов обављао по задаку од председника, а то је борба против корупције. Вајно је додао да ће тај посао бити настављен у сарадњи са Владом, парламентом као и субјектима федерације.

Б92

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*