Р. Српска и Србија ће представити декларацију о заједничком националном деловању

0

Република Српска и Србија ће на јесен представити декларацију о заједничком националном деловању и дефинисању минимума националних принципа за опстанак српске нације, која ће бити једна врста националног програма, изјавио је генерални секретар председника Србије Никола Селаковић.

Селаковић је рекао за РТС да ће ова декларација, уз подршку председника Србије Александра Вучића и Републике Српске Милорада Додика, бити донета 25. или 26. новембра, када се улази у стоту годину присаједињења Срема, Баната и Бачке Краљевини Србији.

„Или ће то бити 1. децембра, уз стоту годину од формирања Краљевине СХС, односно Југославије. Радићемо вредно на томе више од три месеца и изаћи са тиме као једном врстом не само декларације, него и нашег националног програма“, додао је Селаковић.

Он је навео да је, када је реч о састанку у Новом Саду између Вучића и Додика и представника Срба из региона, било речи о многим важним питањима, а једно од најважнијих је и много већи допринос Србије, њених институција, Владе и министарстава, на побољшању изучавања српског језика и српске културе међу Србима у окружењу, али и међу Србима у дијаспори.

Селаковић је истакао да је то стуб очувања српске националне свести и националног бића и да је урађено много тиме што се већ трећу годину узастопно обележава „Олуја“ и тако много јаче чује српска реч која преноси истину о томе шта се догодило у августу 1995. године у Хрватској.

Он је навео да је пре непуних сто година, за потребе Двора и кнеза Павла, урађена анализа која показује да је на дашањим просторима Хрватске 1936. године живело више од 1,3 милиона Срба, а данас у Хрватској, према званичном попису из 2011. године, живи 186.680 Срба.

„То је 4,3 одсто укупног становништва. Да ли знате да свега нешто мање од 53.000 има право, смелости и храбрости да каже да говори српским језиком?“, пита Селаковић.

Он је додао да ове јесени манастир Крупа у северној Далмацији обележава 700 година, седам векова постојања.

„Није га нико донио као земљу на опанцима. Тамо га је подигао краљ Милутин. То је српска историја и прошлост, али и хрватска историја и прошлост“, истакао је Селаковић.

Он је нагласио да би помирујућа порука из Хрватске била да Србин може у Хрватској да преда писмо адресирано ћирилицом, а да му га нико не поцепа, да српски свештеник или владика прођу улицом, а да за њима нико не псује и пљује, да се дозволи српској деци да уче на српском језику, да буду равноправни грађани ЕУ јер је Хрватска члан ЕУ, а права мањина су европска вредност.

Восток

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*