Радијација у Фукушими „убила” робота за само два сата

0

Токијска компанија за електричну енергију (TEPCO) није претерала када је саопштила да је ниво радијације у нуклеарном реактору у Фукушими тренутно највећи од катастрофе која се догодила 2011. године, јер је морала да повуче робота који је послат да обави прелиминарно чишћење у реактору.

Робота је радијација „убила” након два сата рада, две камере су постале тамне, а чула се и бука. Све су то знаци екстремно високог нивоа радијације, преноси Клиx.ба.

„Тепко” верује да робот био изложен радијацији од 650 сиверта по сату. Да је човек ушао у реактор, умро би истог тренутка.

С обзиром на чињеницу да робот није завршио мисију извиђања и чишћења , други ће имати много више посла, ако компанија одлучи да га пошаље. „Тепко” ће провести истраживање пре него донесу одлуку.

Како се наводи, није било цурења радиоактивног материјала тако да радијација не представља опасност изван реактора.

Како је недавно саопштено, ниво радијације у оштећеном реактору нуклеарног постројења Фукушима достигао је рекордно високе вредности због чега би могли да се угасе роботички системи, што је најновија претња по напоре да се расходује нуклеарна централа оштећена у цунамију 2011. године.

Ниво радијације у реактору број 2 је сада далеко виши него што је био 2012, саопштила је Токијска компанија за електричну енергију (TEPCO).

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*