Радикали из Новог Сада траже укидање Чанкових симбола АП Војводине

СРС захтева укидање "Чанкових" симбола

0

Српска радикaлна странка изражава задовољство што се коначно, у петак 23. септембра, застава српске Војводине завијорила испред зграде Бановине у Новом Саду.

– Ми, српски радикали поносни смо на чињеницу, да је наша посланичка група у Скупштини АП Војводине учествовала у доношењу историјске одлуке да симболи српске Војводине уђу у званичну употребу у северној српској покрајини – изјавио је на данашњој конференцији Ђурађ Јакшић, шеф посланичке групе „Др Војислав Шешељ – Српска радикална странка“ у Скупштини АП Војводине.

– Српска радикална странка комплетира документацију и ускоро ће покренути иницијативу на Одбору за уставно-правни положај АП Војводине да се тзв. Чанкови симболи, које је досманлијски режим политичким насиљем, мимо уставног и законског основа, октроисао одлукама из 2002. и 2004. године, бришу из Статута АП Војводине и на тај начин елиминишу из службене употребе. Ови симболи не представљају ништа. Заправо, представљају дилетантско, шарлатанско, накарадно и карикатурално решење и чист су историјски и хералдички фалсификат!истакао је Јакшић.

– Српски радикали истичу да је чувени српски хералдичар Мирко Стојнић у потпуности демаскирао и оголио у чему се састоји историјски и хералдички фалсификат досманлијских симбола АП Војводине из 2002. и 2004. године. Стојнић је указао на чињеницу да елементи тзв. „грба“ АП Војводине нису преузети из релевантне хералдичке грађе, него из популарне сликовнице „Грбови Југославије“, коју је издала загребачка фирма „Кавахаг“ тридесетих година 20. века. Српска радикална странка позива напредњачку покрајинску власт да, уважи чињеницу шта је право историјско наслеђе, а шта историјски и хералдички фалсификат и да подржи иницијативу српских радикала да се тзв. Чанкови симболи бришу из Статута и елиминишу из званичне употребе у Покрајини. Српска радикална странка је мишљења да симболи српске Војводине треба да буду једини у службеној употреби у северној српској покрајини – закључио је Ђурађ Јакшић.

Патриот

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*