Радикални напредњак

ПОРТРЕТ БЕЗ РАМА: АЛЕКСАНДАР МАРТИНОВИЋ

0

Шеф посланичке групе напредњака Александар Мартиновић постао је родоначелник иновације у српском парламентаризму: усвајања буџета Скупштине без расправе. Одлука да као председник Административног одбора парламента ускрати реч представницима опозиције довела је до ивице инцидента. Радикал Немања Шаровић најавио је да ће га „освежити”, лидер Двери Бошко Обрадовић казао му је да тако може код куће да води седницу, Саша Радуловић (ДЈБ) по обичају је иронично аплаудирао, а Ненад Чанак (ЛСВ) казао је да у својој дуговечној скупштинској каријери ово није видео.

Мартиновић је касније изјавио да су га сви они после седнице псовали, вређали и претили му батинама. Права је штета што те изливе опозиционарског беса, за разлику од ујдурме на заседању Одбора, камере нису забележиле. А одбијање да им да реч објаснио је тиме што се нису пријавили за расправу на начин предвиђен пословником.

Том „процедуралном реториком” овај правник као да је на трен суспендовао свој оштар речник по којем је познат још откако је био у Српској радикалној странци. Мартиновић је, додуше, одолео великој сеоби радикала у напредњаке 2008, али се по уласку Српске напредне странке у власт 2012. прикључио тој партији. Као разлоге је навео разочарање тиме што је СРС остао испод цензуса, „љубав према Русији” и дуготрајно познанство с Томиславом Николићем и Александром Вучићем, за које је до тада тврдио да су издајници који по налогу САД, ЕУ и Бориса Тадића желе да униште СРС и раскомадају Србију.

У складу с именом своје нове партије, брзо је напредовао: 2014. постао је заменик шефа посланичке групе – и потом поднео оставку на председниковање Скупштином општине Рума, Надзорним одбором „Галенике” и Управним одбором Агенције за приватизацију. После овогодишњих избора долази на чело групе посланика СНС-а. Истовремено, не пропушта прилику да се покаје зато што је као радикал био увучен у, каже, личне сукобе Шешеља с Николићем и Вучићем. Пре неколико дана за Н1 је изјавио да је испао „магарац и највећа политичка будала” јер је својевремено изјавио да је Вучић „курир између Јоце Амстердама и Цанета Жапца”. О томе што је актуелног премијера „у претходном животу” у Скупштини назвао убицом још се није изјашњавао.

Судећи по његовим речима, Мартиновићеви и даље радикални иступи у парламенту не коштају грађане Србије. „Не примам плату из буџета, јер сам запослен на новосадском Правном факултету”, казао је за Н1. На тој високошколској установи Мартиновић, рођен 1976. у Славонском Броду, ради од 2001. године. Тамо је и докторирао (2011) и добио доцентуру (2012). Говори енглески и немачки језик, а како пише на сајту факултета, објавио је „око петнаест научних и стручних радова”.

Димитрије БУКВИЋ, Политика

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*