Радиоактивне честице се шире по Европи, нико не зна одакле потичу

У Европи је забележен пораст радиоактивних честица у атмосфери, али нико не зна одакле потиче

0

Станице за контролу квалитета ваздуха широм континента детектују трагове радиоактивног јода-131, изотопа чије је време полураспада само осам дана. То значи да су честице ушле у атмосферу у неком недавном догађају, али он још није откривен.

Према кретању честица, Норвешка агенција за заштиту од радијације проценила је да честице потичу из Источне Европе.

“У време мерења били су лоши временски услови, па не можемо да проценимо тачну локацију”, каже Астрид Лиланд, начелница сектора за хитне ситуације у Агенцији.

“Повећан ниво радиоактивног јода стигао је до севера Норвешке, севера Финске и Пољске, а детектован је и у Чешкој, Немачкој, Француској и Шпанији. Мерења показују да потиче из Источне Европе.”

Она сматра да је могуће да јод потиче из неког нуклеарног реактора, али и из неке од фабрика јода. Наиме, јод-131 се користи у медицини за лечење проблема с тироидном жлездом и комерцијално се користи широм Европе.

Овај изотоп је, међутим, изузетно радиоактиван. Кад је присутан у већим количинама у окружењу, може заразити храну, а након гутања, акумулира се у штитастој жлезди. Распадом може изазвати рак овог органа.

Количине које су присутне у атмосфери су сувише мале да би биле штетне, али то не умањује забринутост стручњака.

Према тврдњама европских геолога, није забележена никаква сеизмичка активност која би указала на евентуалне нуклеарне пробе.

Спекулације иду у смеру и на рачун руске војне силе, претпоставком да је дошло до нуклеарне несреће која је изазвала појачано зрачење, а познато је да се у Арктичком океану налази више олупина на нуклеарни погон.

Новости ОнЛајн

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*