Радомир Смиљанић: Холокауст, хрватски Аушвиц у Јасеновцу и Колинда

0

Цео свет обележава Дан Холокауста. То је, у ствари, датум 27. јануар 1944. када су савезничке армије продрле дубоко у распадајућу Немачку и Пољску и ослободиле великомученике најстрашнијег и најмасовнијег места смрти недужних људи – Аушвиц!

Уобичајено је било и остало да слично на нашим просторима место убијања недужних људи Јасеновац се назива – хрватски Аушвиц.
Тај хрватски Аушвиц, под именом Јасеновац, добио је у Њујорку сталну изложбу са главним изложбеним експонатима Павелићем и Степинцем.

Такозвана демократска садашња Хрватска својски се упињала да то онемогући, у чему, срећом, није успела.

Нешто слично се догађа у „лијепој нашој” Хрватској да прва личност те државице председница Колинда пре неки дан посети родну кућу Фрање Туђмана, кога је недавно Међународни суд постхумно осудио као ратног злочинца због слања својих бојовника у другу државу (БиХ) у намери да велики део те територије преотме за, замислите, демократску туђмановску Хрватску.

У образложењу пресуде Међународног суда он је ратни злочинац зато што је у другој држави мирне грађане већином Муслимане изложио великом страдању, разарању и пљачки њихових домова.

Коме то она пркоси, како то поништава легитимну пресуду Међународног суда кад још увек зрачна лука Загреб носи име ратног злочинца Туђмана и не могу се ни набројати споменици, називи улица тог злочинца у Хрватској.

Радомир Смиљанић ФБ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*