Радослав Миленковић: У БиХ је још од „Травничке хронике“ све исто

Гост Отвореног дана телевизије Н1 је Радослав Миленковић

0

Позоришни редитељ и глумац Радослав Миленковић рекао је у Новом дану телевизије Н1 да има утисак да се политичари у Србији боре да буду неко у Домановићевим причама.

Извор свих невоља је у томе што се, како каже, људи не опредељују за политичке странке на основу програма и идеологије, већ на основу интереса.

Демократска странка је протеклог викенда, на првим непосредним изборима за руководство партије, добила новог председника Драгана Шутановца и пет нових потпредседника. Шутановац је одмах по избору поручио да ће ДС бити стожер опозиције у борби против режима Александра Вучића, док аналитичари, с друге стране, истичу немогућност опозиционих партија да се око макар једне ствари сагласе и уједине.

Миленковић је у Новом дану подсетио и да је садашња опозиција некада била власт. “Ви морате својим постигнућем добити поверење, а не да манипулишете мојим незадовољством тренутним. Ако не видим ново, ако немам поверење у нешто друго, мени је свеједно које ви бирате, кад је оно исто”, поручио је он.

Гост Новог дана каже да у Србији постоји значајан број људи који су увек уз политичке опције где за себе виде корист и где би могли “од власти да се огребу за нешто”. Сећа се, како каже, када је 2000. године Војислав Коштуница победио Слободана Милошевића на изборима за председника Југославије, како је “на хиљаде људи” прешло у ДСС.

Миленковић каже да отуд постоји и то уверење ДС-а да су некада били јаки, а уствари је огромна већина људи била на чекању да обави своје послове из интереса и да виде ко је следећи где се прелеће.

“Зато имате директоре разних предузећа који су били у свим странкама. То питање јачине и слабости је врло релативно, то је у односу на тренутну ситуацију. Ја мислим да би требало да се опредељујемо због програма, идеологије. То јесте наивно, али све невоље су отуда што није тако. Не постоји ниједан принцип. У општем куплерају, тренутно је тако. Можда ДС буде за неколико година најјача странка, можда сви из СНС полете тамо да се учлане да добију неки посао”, оцењује он.

Чак ни Шешељ неће да нам каже ко је срушио Савамалу

Миленковић је рекао да премијер може да спава у касарни и да буде уверен да је честит човек, али да то ништа не значи кад систем не функционише, и када вам успешност да решите неки проблем зависти од тога да ли сте стигли у пет ујутро пред Владу, на тај један састанак, и да ли сте имали среће да вам председник Владе обећа да ће то решити.

Гост Новог дана каже да је то што се ни после пет месеци не зна ко је нелегално порушио објекте у Херцеговачкој улици, у београдској четврти Савамала, показатељ у каквом друштву и држави живимо.

“Требало би јако да се уплашимо, то доказује да ни ви нисте безбедни. Градоначелник је рекао да се он осећа безбедно, али ја немам разлога. Ваша имовина почива на потпуној произвољности. Онолики сателити, цие, авиони, дронови, апрати… и да нико не може да открије шта је ту било”, указује Миленковић и каже да је случај Савамала компромитовао све институције, укључујући и полицију која би требало да буде професионална организација, а не политички сервис.

“То је доказ да нису независне институције, доказ да ми немамо начин, да не постоји ниједан лудак истраживачки новинар, нама чак ни Шешеља који је увек имао све информације, да нам каже, а можда он зна. Нема везе да су биле бараке, да су биле лего коцке, нешто се десило, то је велики скандал. То да ви пет месеци нешто не знате, у земљи у којој се све зна, зна се шта су Тито и Стаљин у четири ока причали. Та наша урођена прекомерна радозналост, чак ни то функционише. Најбоље кафане су срушене, а у кафићу то не може да се сазна”, каже Миленковић.

БиХ је чудна држава под протекторатом

Осврћући се на референдум о Дану РС, гост Новог дана је рекао да не види у чему је проблем српски народ или било ко други, изађе на референдум о било чему.

“Веома чудна је држава БиХ. Састављена је тако како је састављана, у једном рату безумном неко је скупио неке битанге, затворио их у базу, и рекао им потпишите. Они су попили мало вискија и потписали. Конвертибилна марка је једна од најстабилнијих валута на свету, што је доказ да је све чиста произвољност. Гробови мојих родитеља су на Козари у РС и одлазим тамо једном годишње, неке људе знам добро читав живот, ништа тамо није урађено. Мислим да још од Травничке хронике Иве Андрића је исто, ништа ту није решено истински, све се неком политичком коришћу мери, све се планира да се направи тренутна прихватљива опција”, оценио је Миленковић.

Међународној заједици, како каже, није важно да се успоставе механизми, већ је њихов интерес да се обави нешто, “а не да ви и ја живимо дивно”. “БиХ је земља под протекторатом, није у пуном капацитету земља са демократски изабраном влашћу и институцијама у функцији. Тамо постоји форма суштински протектората. У Дејтону се ништа није вратило у зглоб времена, само је намазано гавезом да мање боли”, сматра Миленковић.

Миленковић не очекује да ће Додик бити ухапшен, и сматра да такве најаве председнику РС само праве маркетинг уочи локланих избора. Најаве нових референдума у будућности, Миленковић види као краткорочне потезе. “Кад освајате власт, улози су толики да нико не мисли о некој стратегији за 20 година, то је прагматично, све је засновано на интересу у име нечега. Имам благо гађење кад је у питању тај начин политике и третмана политике”, навео је гост Новог дана.

Раде Миленковић је у Новом дану најавио и да ће представа ”Наши дани“ од четвртка бити на сталном репертоару позоришта “Carte Blance” у Земуну.

Н1

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*