Радован Караџић уложио жалбу Хашком трибуналу

Бивши председник Републике Српске Радован Караџић уложио је жалбу Хашком трибуналу на пресуду којом је осуђен на 40 година затвора због геноцида у Сребреници и злочина против човечности у Босни и Херцеговини 1992-1995. године.

0

Радован Караџић у жалби на 238 страница навео 48 „суштинских и процедуралних грешака Судског већа“ које су довеле до тога да 24. марта буде осуђен, преноси Фена

„Уколико се не исправе, суђења с грешком и нефер пресуде, попут моје, само ће убрзати бекство држава попут Јужне Африке и Русије од међународног правног система јер је систем политизован и заснован на двојним стандардима. То би могло да уништи могућност за међународну правду“, навео је Караџић у жалби.

У делу жалбе који се односи на геноцид у Сребреници, он је навео да „никада озбиљнија осуда није стајала на лабавијим ногама“.

„Закључак Судског већа да сам учествовао у убиствима заробљеника у Сребреници на основу нејасног пресретнутог разговора је несигуран, неоснован и нетачан“, навео је Караџић.

Караџић је уложо жалбу и на део пресуде којим је проглашен кривим за терорисање грађана Сарајева.

Он се жалио и да су његове изјаве о политичкој аутономији, а у вези са злочинима на подручју 20 општина у БиХ, протумачене како би се извукао закључак о етничком чишћењу.

Бивши председник РС се жалио и на сам поступак, јер су му, како каже нарушена права. Међу којима је и кршење обавезе тужилаца Хашког трибунала да му доставе све доказе, али и одлука да му се не дозволи да сам себи поставља питања.

Караџић је навео и да су његова права нарушена, јер судско веће није наложило Ратку Младићу да одговара на питања када је позван за сведока. Младићу се суди за исте злочине као Караџић, а тренутно је у току изношење завршних речи.

Хашко тужилаштво је такође уложило жалбу на Караџићеву пресуду, затраживши да буде проглашен кривим за геноцид почињен 1992. године.

Караџић и хашки тужиоци ће до краја фебруара уложити одговоре на жалбе супротне стране, а усмено излагање жалби би требало да буде одржано на пролеће 2018. године, а коначне пресуде се очекују годину дана касније.

ТАНЈУГ

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*