Радован Караџић: Зa злочин у Сребреници крив “издајник српског народа”

Радован Караџић је изјавио да је за Сребреницу крив "издајник српског народа" који је "највише оштетио српске интересе".

0

Караџић је у интервјуу за Недељник одговарао на питања о ратним дешавањима деведесетих, својој улози у тим догађајима, о узроцима и последицама, ко је крив за распад Југославије, о злочинима, Сребреници, свом хапшењу и изручењу…

„Рат сам доживео са великом тугом, чак и пре него што је рат избио. Био сам прилично сигуран шта ће се десити ако се ток догађаја настави, и продужи са гурањем ка нелегалној и једностраној независности. И то не само на основу прошлости већ и на основу онога што се дешавало у Хрватској 1991. године“, рекао је Караџић

По његовом мишљењу, главни кривци за рат су „изван Босне и Југославије“.

„Иако међуетнички односи нису били идеални, нама је ишло врло добро и са муслиманским и са хрватским странкама. Ја сам имао веома добар однос са господином Изетбеговићем…“, рекао је Караџић.

„Мени се свиђала Хрватска“

Први председник Републике Српске и хашки осуђеник жали због распада Југославије и начина на који је растурена.

„Ако је Југославија морала бити растурена, то је требало учинити као у Скандинавији. Мени се свиђала Хрватска, тамо сам стекао добар део своје едукације, и никад лично нисам имао никаквих проблема, али њихова осећања против Југославије и Срба су превладала и резултирала још једним крвопролићем“, рекао је Караџић.

О одговорности за злочине у Сребреници, Караџић је рекао:

„Ко год је то урадио, био је то издајник српског народа и највише је оштетио српске интересе. То се никад није десило у нашој историји, и није се смело догодити ни сада. То је било потпуно идиотски и глупо, починити злочин који се могао избећи, и то на крају рата који смо добијали. За нас је то било потпуно неочекивано и невероватно. Као да је то учинила нека поремећена памет“, рекао је Караџић.

Недељник

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*