Радуловић у рату и са влашћу и са опозицијом

0

Саша Радуловић је за само неколико дана успео да зарати са свим опозиционим странкама. Уместо договора о заједничком председничком кандидату, лидер ЂБ разменио је тешке речи са Сашом Јанковићем, Борисом Тадићем, демократама..

Све је извесније да ће, након кандидатура Вука Јеремића и Саше Јанковића, у председничку трку ући и кандидат покрета Доста је било, по свему судећи Мирослава Миленовић. Немогућност да се договоре о једном кандидату изазвала је прве чарке, а током викенда све је кулминирало жестоким прозивкама.

– Зоран Чичак, оснивач ЈУЛ-а, пријатељ Мире Марковић и породице Милошевић и један од кључних људи у кампањи Саше Јанковића, ровари нам по странци. Имамо серију порука које је слао нашим члановима и на различите начине покушавао да их одвоји од покрета – изјавио је Радуловић.

Одговорила му је Мариника Тепић, чланица Јанковићевог тима, речима да “сплеткари као најгора стрина”, да би уље на ватру долио СДС Бориса Тадића саопштењем у којем наглашава да је Радуловић већи непријатељ од Вучића.

Извршни директор Цесида Бојан Kлачар сматра да је стратегија Доста је било да ратује са свима.

– С једне стране Радуловић напада владајућу коалицију, а с друге странке ДОС-а јер сматра да ће му играње на обе карте донети успех. Ипак, ако ЂБ изађе са својим председничким кандидатом, неће освојити више гласова на изборима од Јанковића и Јеремића, али ће им свакако одузети одређен број гласова – каже Kлачар.

Професор Факултета политичких наука Зоран Стојиљковић сматра да ЂБ пре свега гледа своју будућност.

– Свака од тих странака проевропске опозиције има једноцифрен рејтинг и логично је да се питају шта ће бити с њима након избора ако нема свог кандидата. Да ли ће им Јанковић или Јеремић одузети гласаче и каква је њихова перспектива у парламентарном простору? Радуловић је зато нервозан и због тога размењује атрибуте са осталим представницима опозиције – наглашава Стојиљковић.

У покрету ЂБ кажу да последњи иступи њихових чланова нису ништа ново.

– Покрет је настао на идеји да са старим, истрошеним кадровима који су нас довели довде не могу да се изведу реформе и уведе владавина права. У “старе” спадају лидери ДОС-а. И у кампањи за претходне изборе рекли смо да не желимо изборе ни с Ненадом Чанком ни са Чедомиром Јовановићем ни са Борисом Тадићем. Потребни су нови људи, нова политика, нова левица, десница, центар – наглашавају у ЂБ.

Kлачар истиче да озбиљне оптужбе унутар грађанске опозиције нису охрабрујући знак.

– Послали су лошу поруку бирачима који су збуњени коме дати подршку. Kако ствари сада стоје, највећи успех би био да не дође до нових подела јер резервоар гласова проевропске опозиције није толико велики да би могао то да поднесе – наглашава Kлачар.

Мање шансе за други круг

Јанковић и Јеремић су успели да се договоре о фер и поштеном односу у председничкој кампањи, али по свему судећи и ЂБ ће имати свог кандидата, сматра Kлачар. „То ће сигурно бити лошији кандидат од Јанковића и Јеремића, али ће им одузети одређен број гласова, што посредно иде наруку Вучићу. Уместо грађанска опозиција да искористи дојучерашњу највећу кризу у историји СНС-а, она се бави сама собом“ објашњава Kлачар.

Сагласан је Стојиљковић, који тврди да је проевропска опозиција испустила прилику да дође до заједничке платформе пре него што су се појавили први кандидати.

 

 

 

Блиц

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*