Radun: Prljava kampanja Hilari

0

Mnogi se uključuju u ovu, rekli bismo, prvu pravu globalnu američku predsedničku kampanju. Pored Putinovog „učešća“, i Boris Džonson je rekao šta misli o Hilari , ali i drugi, poput Orbana ili pape Franje…
Američka predsednička kampanja dobija novu dinamiku sa globalnim razmerama i implikacijama. Pred samo „krunisanje“ Hilari kao kandidata demokrata na izborima za predsednika SAD, u javnost su procurili hakovani mejlovi vrha demokrata (Demokratski nacionalni komitet) u kojima se vidi kako su prljavom igrom onemogućili protivkandidata Klintonove Sandersa da dobije podršku među religioznim protestantima.

Naime, funkcioneri DNS su protiv Sandersa vodili podzemnu kampanju u kojoj su uspeli da ubede protestante da je on ateista. Njima ne bi bila tolika smetnja to što je Jevrejin koliko da je ateista. Sad je to izbilo na videlo baš u momentu kad je Hilari trebalo elegantno da bude proglašena za demokratskog kandidata. Ovo je velika mrlja na njenoj kandidaturi. Drugo, njoj je potrebna nekakva podrška Sandersa, koji nije bio mnogo slabiji od nje u prodobijanju predstavnika demokrata širom SAD.

Sada se osim velikog skandala za Hilari javlja i problem kako će reagovati Sanders i njegovi birači na izborima. Sada je očigledno da su povređeni, i to je opasan udarac za kampanju Hilari Klinton.

Sada je njen medijski sistem krenuo u kontranapad optužujući Putina da su njegove službe hakovale mejlove i cinkarile podlu kampanju protiv Sandersa. Oni pokušavaju skrenuti pažnju sa svoje odgovornosti i smanjiti štetu koju imaju tako što će za sve okriviti Rusiju. Njihovi „eksperti“ nalaze da je to deo saradnje koju imaju Putin i Tramp, čime žele da ocrne svog rivala kao „rusofila“.

Bilo kako bilo, da li su ruski hakeri ili oni koji su za Trampa hakovali mejlove, to sada i nije bitno koliko činjenica da se mnogi uključuju u ovu, rekli bismo, prvu pravu globalnu američku predsedničku kampanju. Pored Putinovog „učešća“, i Boris Džonson je rekao šta misli o Hilari kao „sadističkoj medicinskoj sestri“, ali i drugi, poput Orbana ili pape Franje…

Branko Radun, politički analitičar

POSTAVI ODGOVOR

*