Rakčević: Ovo je Đukanoviću već četvrti izmišljeni državni udar

0

Sinoćnje gostovanje na ružičastoj DPS Pink M televiziji potvrdilo je četvrt vijeka nedosljednosti odlazećeg premijera Đukanovića koji tvrdi da je tek na dan glasanja 16. 10. 2016. iz medija (Pink M) saznao za hapšenje 20 terorista koji su trebali da napadnu institucije, pucaju na narod i uhapse ili ubiju premijera, a javnosti je predočeno da se od septembra prate teroristi, saopštio je danas Žarko Rakčević, predsjednik Građanskog pokreta URA.

On je reagujući na gostovanje bivšeg premijera CG Mila Đukanovića na TV Pink M kazao da je uz veliki broj nelogičnosti u iskazima krajnje neobično da o ovoj dugo planiranoj i praćenoj akciji i monstruoznom naumu ovakvih dimenzija i posljedica predsjednik Vlade, ministar unutrašnjih poslova i ministarka odbrane saznaju tek na dan izbora.

„Građanski pokret URA smatra da ozbiljnost iznijetih ocjena i posljedice nameću potrebu činjenično utemeljenog i hitnog postupanja i sudskog procesuiranja svih organizatora, naručioca i izvršitelja koji su učestvovali u pripremi ovog scenarija. Domaća i međunarodna javnost traži činjenice i sudski epilog“, naglasio je Rakčević dodajući da iskustva i analogije Đukanovićevih četvrt vijeka vladavine, uz pomoć forsiranih podjela, neprijatelja, terorista i izdajnika nameću krajni oprez pri ocjenjivanju i ovog poslednjeg u nizu udara i da zarad očuvanja apsolutne vlasti Đukanović je često stvarao atmosferu straha i ugroženosti, falsifikovao stvarnost i činjenice i povlačio po Crnu Goru i demokratiju pogubne poteze.

Kako je naveo, u januaru 1994. Đukanovićev MUP-SDB u saradnji sa SDB Srbije (slučajna koincidencija?) uhapsio je osmoricu terorista, ekstremista iz redova muslimanske nacionalnosti SDA koji su pripremali nasilje i upotrebu oružane sile.

„Poluslijepi Ibrahim Čikić je u tom scenariju prepoznat kao snajperista. Poslije najstrašnije torture i dvoipogodišnjeg robijanja Momir Bulatović ih je abolirao. Akcija ‘Lim’ je dobila epilog – Crna Gora je isplatila obeštećenje za dane koje su ‘teroristi’ bili u zatvoru. Onda je uoči predsjedničkih izbora 1997. godine u Podgorici ‘otkrivena’ 11-očlana kriminalna grupa iz Srbije predvođena Vladimirom Kovačevićem Rambom, koja je trebala da pomaže Momiru Bulatoviću ‘uz upotrebu oružja’. Oružje je trebalo, kako je tada predstavljeno, da im stigne iz Nikšića. Svi su 2002. oslobođeni krivice“, ocijenio je Rakčević.

On je podsjetio da je samo dan pred parlamentarne izbore 9. septembra 2006. u Malesiji Đukanovićeva policija uhapsila 13 od 17 Albanaca „terorista“ koji su planirali da ugroze ustavni poredak i bezbjednost Crne Gore. Uhapšeni su navodili da su tučeni, zlostavljani radi iznuđivanja dokaza u akciji „Orlov let“. Oni koji su se pravovremeno žalili Sudu u Strazburu dobili su spor i država Crna Gora je morala da plati obeštećenje, podsjeća Rakčević.

„U toj izbornoj jedinici ste u atmosferi straha osvojili presudni mandat za apsolutnu većinu. Dakle, g. Đukanoviću, jasno je da ste tokom proteklih četvrt vijeka, bez obzira koju god državu i ideologiju branili, braneći apsolutnu nekontrolisanu vlast iz rukava po potrebi vadili ustaše i teroriste, i muslimanske i albanske. Bez obzira na plaćene propagandiste i falsifikatore sud vremena je rekao svoje o tim manipulacijama i scenarijima. Vrijeme je pokazalo ko se zarad par mandata poigravao sa crnogorskim nacionalnim interesima i demokratskim normama. Srećan sam što sam u ovim sramnim slučajevima javnim suprostavljanjem vašim činjenjima bio od vas i vaših medija prepoznat kao izdajnik“, naglašava predsjednik GP URA, podsjećajući dodatno na to da je tokom čitave kampanje, a i na sam dan izbora, koalicija Ključ i on lično pozivali na mirne promjene, da „građani ne nasijedaju na provokacije i da ostanu u svojim domovima (…).

Đukanovićeve NATO manipulacije

Žarko Rakčević je takođe istakao da njegova partija podržava priključivanje Crne Gore NATO-u, ali da prednost daju referendumskom izjašnjavanju građana o ovom pitanju, za razliku od Đukanovićevog DPS-a koji, poslednje tri godine, forsira zatvaranje ovog pitanja glasanjem poslanika u skupštini.

„Što se tiče podmetačina o nekakvom ruskom diktatu i kontaktima, oni nikada nijesu postojali. Ono što postoji je, kako vi kažete, crnogorska nepouzdanost – ali DPS-a. Postoji vaša partnerska saradnja i potpisani sporazum sa Putinovom Jedinstvenom Rusijom iz 2011. godine, koju sinoć optužujete da želi slom evropskog sistema vrijednosti. Postoji vaša po Crnu Goru i budžet pogubna saradnja sa ruskim oligarsima tipa Deripaske. Postoji i video zapis sa izjavom predsjednika Vujanovića koji 2013. godine u završnom duelu uoči predsjedničkih izbora sapoštava stav DPS-a: ‘Saglasili smo se da referendum treba da odluči o sudbini prema NATO.’“, završna je ocjena Žarka Rakčevića, predsjednika GP URA.

IN4S

POSTAVI ODGOVOR

*