Ракић: Напади на Србе широка акција застрашивања на КиМ

0

Више од 20 напада на Србе и њихову имовину у свега месец дана, не може се сматрати другачије него као широка акција застрашивања Срба на КиМ и покушај дестабилизације ситуације на Балкану, рекао је за РТС председник Српске листе Горан Ракић.

Ракић је рекао да је Српска листа затражила консултације са председником Србије које су, како сматра, више него потребне.

Прокоментарисао је и недавну изјаву шефице Канцеларије ЕУ у Приштини, Наталије Апостолове у интервјуу за Еурактив да је било етничких инцидената у протеклим месецима у којима су учествовали Срби и Албанци што је „забрињавајуће и почиње да изгледа као враћање мило за драго“.

„Очигледно је да су изјаве које су уперене против дијалога, а које долазе из Приштине, нешто на шта ЕУ не жели да одговара иако је на то дужна као посредник. Ако нису реаговали три дана након изјаве коју смо чули, сумњам да ће реаговати и сада“, рекао је Ракић.

Он је нагласио да су се међународни представници огласили након више од 20 напада и десетина апела чланова Српске листе.

„Убеђен сам да је ова реакција закаснела, мада боље икад него никад. И верујем да је ова осуда уследила након првог инцидента, можда не бисмо имали више од 20 напада на наш народ“, рекао је Ракић.

Због свега тога каже да су захтевали консултације са Вучићем.

„Због целокупне ситуације, ми смо захтевали хитне консултације са председником Вучићем, како би дефинисали наше даље деловање. Немамо искренију подршку од наше државе и председника и ове консултације су нам више него потребне“, истакао је Ракић.

О споразуму о царинском уједињењу Приштине и Тиране који је усвојио косовски парламент, Ракић је истакао да је „одлука да се фактички укину контроле између КиМ и Алабније потврда наших стрепњи да Албанци желе стварање Велике Албаније“.

Како је нагласио, Српска листа се апсолутно противи таквим одлукама.

„Да будем искрен, они то без подршке странаца никад не би могли да учине, зато за ово питање адреса нису Приштина или Тирана, већ неке европске престонице. Српска листа је апсолутно против ових одлука“, подвукао је Ракић.

 ртс

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*