Rama: Ako EU ne primi Albaniju, možda se ujedinimo s Kosovom!

0

Premijer Albanije Edi Rama izjavio je da, ako perspektiva za članstvo zapadnog Balkana u EU nastavi da bledi, ne može da se isključi ujedinjenje njegove zemlje i Kosova.

On je, u intervjuu za briselski „Politiko““, kazao da neki albanski nacionalisti žele da vide Albaniju ujedinjenu sa Kosovom.

Rama je istakao da to nije njegova žeja, ali da je moguća opcija u slučaju zatvorenih vrata EU.

Istakao je da je jedini način da se održe mir i saradnja na Balkanu da evropska perspektiva ostane jasna, i da emocije prema Uniji ostanu pozitivne.

Mali savezi mogu da se dogode

– Niko ne želi da traži male saveze, svi žele u veliku uniju. Ali ako nema nade, nema perspektive, nema mesta, onda, naravno, mali savezi mogu da se dogode – objasnio je Rama.

On upozorava da bi odustajanje od daljeg širenja EU vodio ka destabilizaciji čitave Evrope.

Rama je ukazao da bi Bosna i Hercegovina i Makedonija bile posebno ranjive ako bi se ponovo otvorilo pitanje granica.

Ako Balkan poludi…

– Ukoliko bi Balkan poludeo“, zbog obustavljanja proširenja Unije, građani Evrope bi doživeli noćnu moru i region bi postao siva zona u kojoj bi drugi akteri imali jaču ulogu od Brisela – upozorio je on.

Podvukao je da bi odustajanje od daljeg procesa širenja značilo destabilizaciju čitavog kontinenta.

Naglasio je da postoji problem u shvatanju, nedostatak vizije i nerazumevanje da je regionu potrebna Evropa, ali i da je Evropi potreban Balkan.

Rat nije prvi scenario

Kazao je da ne vidi novi rat u regionu kao „prvi scenario“, ali dodaje da smirivanje tenzija veoma zavisi od EU i SAD.

Podrška članstvu u EU u Albaniji i drugim zemljama regiona ostaje visoko, kako kaže, i pored rastućeg skepticizma u Srbiji i Makedoniji.

Rama ističe da i pored problema EU ostaje neka vrsta „magije“ za zapadni Balkan, kao što je bila za zemlje osnivače posle Drugog svetskog rata, i navodi regionalne lidere da više sarađuju.

 

 

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

*