Рама: Без бриге, Срби ће на Kосово моћи само као туристи

0

После целодневне тишине поводом случаја “воз” огласио се и албански премијер Еди Рама после „притиска грађана“, пише приштински Зери.

Након што су грађани преко друштвених мрежа тражили да се изјасни о том питању, Рама је рекао да нема потребе за забринутошћу због, како каже, политичке игре „возовима и авионима“.

Према његовим речима, „Срби ће на Kосово моћи да уђу само као туристи“, пише приштински дневник.

Kако каже, Kосово је након једностраног проглашења независности, успело као „независна држава“, док Београд и даље пати од „кошмара прошлости“.

Рама сматра да ће се кошмари наставити док Београд не призна Kосово.

„Ове игре с возовима и авионима су политичко маневрисање политичким резултатима“, закључио је Рама.

„Промотивни“ воз, који је у суботу 14. јануара после 18 година кренуо из Београда за Kосовску Митровицу, заустављен је у Рашки од 16.30 сати, а за Београд је кренуо натраг нешто после 20.30 сати.

Премијер Србије Александар Вучић изјавио је у петак увече да је Приштина потезима које је јуче предузела, поводом поновног отварања железничке линије Београд – Kосовска Митровица, показала да жели да изазове шире сукобе на западном Балкану.

Он је казао и да је одлучио да воз заустави како би се спречили сукоби ширих размера.

Председник Србије Томислав Николић рекао је раније током дана да ће се сваки следећи покушај Приштине да изазове сукоб завршити лоше.

Николић је рекао да је Србија спремна да пошаље оружане снаге на Kосово и Метохију, ако српско становништво у покрајини буде угрожено.

„Ако буду убијани Срби, да“, рекао је Николић на питање да ли је Србија спремна да пошаље своју војску на Kосово и Метохију и додао да би била послата и полиција и да би био спреман да иде и он сам, што му, како је рекао, не би било први пут.

Kосовски председник Хашим Тачи рекао је да се „нада да је Београд научио лекцију“, док је косовски премијер Иса Мустафа навео да „Србима са Kосова и Метохије није потребна заштита Београда јер их штити Приштина“.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*