Рама: Харадинај и Тачи су штеточине!

0

Албански премијер Еди Рама критиковао је косовске политичаре у вез са иницијативом за укидање Специјалног суда за ратне злочине тзв. ОВК, поручивши им да се понашају као „крава која даје пуно млека, а онда шутне канту и проспе га“.

Учествујући у „Талк схоw“ емисији ТВ Висион Плус, Рама је прозвао председника Хашима Тачија, премијера Рамуша Харадинаја и председника парламента Кадрија Весељија да „уместо да решавају велике проблеме које Косово има, они се труде да направе нове“.

Издаја савезника

Осврнувши се на посланичку иницјативу за укидање Специјалог суда, Рама је рекао да је то грешка која би их суочила са озбиљним последицама јер, према његовим речима, то није ништа друго него „издаја“ савезника који су им помогли у „стварању косовске државе“.

Према Раминим речима, Приштина никако не би требало да ствара нове проблеме које ће „парализовати Косово, већ треба да се фокусира на решавање проблема са Београдом кроз дијалог“.

– Стварање оваквог проблема је као крава која даје пуно млека, а онда шутне канту и проспе га – рекао је Рама за покушај тројице косовских лидера да укину Специјални суд.

Косовски политичари без коментара

У кабинету Харадинаја кажу да не знају за ову Рамину изјаву и да не желе да је коментаришу.

Халил Матоши, политички саветник Рамуша Харадинаја је кратко за „Газетаеxпресс“ рекао да не жели да коментарише писање медија у Албањи.

– Косовска влада не коментарише изјаве албанског ремијера Едија Раме – рекао је Матоши.

Иначе, тројица косовских лидера који су у очетку подржавали посланичку иницијативу за укидање Специјалног суда, под снажним притисцима и претњама да би то могло да их суочи са озбиљним последицама, одустали су од те намере.

Први је то учинио Весељи, потом Харадинај, а јуче и Тачи, који је, иначе, рекао да је формирање Специјалног суда „историјска неправда“ за косовске Албанце.

Лидер опозиционог покрета Самоопредељење Аљбин Курти је раније рекао да се Тачи није озбиљно залгао за укидање Специјалног суда, већ да је покренутом иницијативом само хтео да види да ли се његово име налази на листи против којих ће бити подигнута оптужница.

Тачи је јуче рекао да не зна имена оних који ће бити оптужени, као ни шта ће садржавати оптужница, те позвао своје суграђане, припаднике ОВК да не постоји ништа због чега би требало да се плаше Специјалног суда.

Танјуг

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*