Рама: „Могли бисмо заједно у ЕУ, ако Србија призна Kосово“

1

Албански премијер Еди Рама рекао је у Давосу да се нада да би, иако је Србија испред Албаније у процесу приступања ЕУ, две земље могле у Унију ући заједно.

Он је рекао да би то могло да се деси „под претпоставком да Србија призна Kосово“.

„То је процес заснован на учинку. Србија је у предности јер већ преговара а ми се надамо да ћемо почети преговоре ове године. Али то је здрава конкуренција и ми бисмо волели да брже напредујемо и, зашто да не, у будућности будемо у истом положају и да уђемо у ЕУ заједно, под претпоставком да Србија призна Kосово“, рекао је Рама новинарима на Светском економском форуму.

Рама је признао да је погрешио када је прогнозирао да ће Хилари Kлинтон бити председница САД, али да САД остаје важан партнер Албанији.

„Желим да чујем говор председника (САД Доналда Трампа) и надам се да ће САД, као и Европа, остати важан стратешки савезник Албаније. Важно је да САД наставе да играју стратешку улогу у региону“, изјавио је Рама.

Албански премијер је навео да Специјални суд за злочине Ослободилачке војске Kосова није у опасности.

„Мислим да је то процес који је неповратан, иако је важно бити отвореног ума за најбоље решење (…) Идеја суда није у опасности. Постоји дебата о побољшању и то је добра дебата“, оценио је Рама.

Према његовим речима, Европа није „у најбољем стању“, али га говор немачке канцеларке Ангеле Меркел охрабрује.

„Она увек охрабрује. Она је одржала Европу и европске вредности и принципе и снове живим у време када се Немачка суочила с избегличком кризом. Није се играла политике“, рекао је албански премијер.

 

Бета

1 КОМЕНТАР

  1. Ајде само ти сањам смрдљиви шиптару.Ким ће остати Српски а границу ћемо са вама да
    повучемо јужно од Српског града Скадра

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*