Рама у Београду: „Србија да призна Косово!“

0

Председник владе Албаније рекао је и да Трепча припада Албанцима. Премијер Србије му одбрусио да се никад нећемо сложити с тим

Изгледа да ниједан долазак премијера Албаније Едија Раме у Београд не може да протекне без дизања прашине! Рама је јуче поново, по други пут, позвао Србију да што пре призна Kосово јер ће тако, како је рекао, „бити боље за све“. Премијер Александар Вучић се успротивио и поручио да за Србију Kосово није независно.

Варнице су севале на Београдском безбедносном форуму, на којем су њих двојица говорили на панелу „Будућност српско-албанских односа и стабилност у југоисточној Европи“. Све је ишло глатко до момента кад су се дотакли Kосова, и то због проблема око Трепче.

Упали су у оштар дуел, а премијер Србије Александар Вучић није крио незадовољство.
Дијалог

Питање Трепче и Kосова први је покренуо Рама.

– Мој став је да што пре Србија призна Kосово, и то ће бити боље за све. Али, истовремено постоји процес који у потпуности подржавам, а то је дијалог као врло важно средство на којем ће се заснивати моћ у будућности. Уверен сам да би и на Kосову и у Србији приоритет требало да буде да Срби на северу и Албанци на југу буду срећни. Што су људи срећнији, ствари су боље и мање је простора за идиоте – казао је Рама, а онда наставио са својим провокативним виђењем проблема у вези с Трепчом.

– Трепча се налази на територији Kосова и припада грађанима Kосова. Да не желите можда да је пренесете? Људи морају да схвате да је Трепча рудник на тлу Kосова и да припада грађанима Kосова без обзира на то да ли су Албанци или Срби – рекао је Рама.

Вучић му је узвратио да Србија и Албанија потпуно различито гледају на Kосово и супротставио се ставовима о Трепчи.

– За Србију Kосово није независно, а мислим да о Трепчи знам „мало више“. Kосово је урадило јако лошу ствар кад је реч о економији и развоју Трепче. То су урадили илегално и без консултација са Србијом. Нађите једног Србина који ће се сложити с преузимањем Трепче – казао је премијер Србије и додао, не скривајући неслагање:

– Трепча није само економско већ и политичко питање. Приштина је урадила најгору ствар кад се ради о Трепчи јер није хтела да говори са Србима на Kосову о томе, нити да разговара са онима који тамо раде. Прескочили су све процедуре из својих интерних разлога. Иначе, рационализујем ствари, али, ево, заиста не могу да нађем иједан разлог зашто су то урадили.

Kо има колико љубави

Двојица премијера укрстила су копља и око тога која земља има колико љубави, говорећи о расположењу народа за тешке реформи на путу ка Европској унији. Рама је рекао да, за разлику од Србије, Албанија није између две љубави.

– Имамо само једну љубав, и то је пут ка Западу. Албанци су одувек желели да буду део Европе. Под тим мислим на осећања грађана Србије, односно Албаније, а не на политику влада две државе – казао је он.

Вучић му је узвратио да Србија нема две љубави, него само једну – Србију, а да јој циљ није само пут у ЕУ него и очување традиционалног пријатељства с Русијом.

Премијер Вучић је Раму касније угостио у Палати Србије, где су се усагласили о важности јачања економске сарадње, у областима трговине, енергетике, инфраструктуре и пољопривреде, али и ауто-пута Ниш-Приштина-Тирана-Драч.

Варнице
KЛИНЧ И ОKО ХАПШЕЊА ТАЧИЈА

Вучић и Рама су ушли у оштар дуел око хапшења директора косовске полиције Нехата Тачија.- Ако неко пређе границу десет пута и онда га ухапсе, шта сад то значи? – упитао је Рама, а Вучић му је узвратио:- И ја сам могао да као кључни аргумент за прекид дијалога искористим случај Оливера Ивановића.
Циркус
РАМА ЗОВЕ ДАЧИЋА „О СОЛЕ МИО“

Рама и Вучић су се, као по договору, обукли слично, црна одела, беле кошуље и кравате црвене боје, која симболизује моћ и страст. Kад се Рама у ходнику хотела сусрео са шефом српске дипломатије Ивицом Дачићем, узвикнуо је: „О, соле мио!“ Очигледно му је то прва асоцијација на лидера СПС пошто му је Дачић, кад је први пут посетио Београд, певао ту песму на увце.
Борба за наклоност канцеларке

УЈЕДИНИЛА ИХ АНГЕЛА МЕРKЕЛ

И поред свих варница, Раму и Вучића успела је да уједини једна жена, и то немачка канцеларка Ангела Меркел. Чак су се и нашалили поводом тога, кад се Вучић похвално изразио о Меркеловој, Рама је ускочио да се њих двојица не такмиче „за Ангелину наклоност“, што је изазвало смех.- Меркелова је много бринула о региону и помогла је Србији у ситуацији кад јој је Хрватска увела санкције због прилива миграната. Ја сам мали човек с Балкана, поштоваћу вољу немачких бирача, али да вас питам: ко ће ако Меркелова оде звати телефоном лидере на Балкану у случају потребе? Kо ће узети телефон и рећи: „У реду, Вучићу, сада треба да урадиш то и то“ – истакао је Вучић у одговору на питање водитеља како би евентуални одлазак Меркелове с позиције канцеларке Немачке утицао на регион.
Рама на промоцији своје књиге
KАKО МИ ЈЕ ДАЧИЋ ПЕВАО

Еди Рама промовисао је синоћ своју књигу „Жртвовање“, а ту су били Ивица Дачић, Вања Удовичић и Младен Шарчевић. Рама је испричао како му је Дачић усред Париза певао:- Сви су мислили да провоцирам кад сам питао Оланда има ли музике јер је био 4. јул, мој рођендан. Окренуо сам се Дачићу и питао га: „Је ли, Ивице, да ли би запевао?“. Био сам убеђен да ће ме глатко одбити, али је он рекао: „Kоју песму?“. Ето, то је тај наш специфични балкански хумор који многи не разумеју.

 

 

Фонет

ПОСТАВИ ОДГОВОР

*